Laden...

Winterswijkers veroordeeld voor diefstal pinpas

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Winterswijkers veroordeeld voor diefstal pinpas
Zutphen, 13 februari 2024

De rechtbank veroordeelt 2 mannen uit Winterswijk tot 16 maanden cel voor onder andere diefstal van een pinpas. De rechtbank veroordeelt de 48-jarige man voor afpersing en medeplegen van diefstal en de 26-jarige man voor medeplegen van diefstal. Een 55-jarige vrouw – die ook in de woning aanwezig was – spreekt de rechtbank vrij.  

In juni 2023 nodigde de vrouw via Facebook Messenger het slachtoffer uit om wat te drinken. Dit bleek in de woning van de 26-jarige man in Winterswijk te zijn. Toen het slachtoffer binnen was, kwam de 48-jarige man de woning binnen. Hij bedreigde het slachtoffer en sloeg hem met een vuist tegen de mond. Hij zei tegen het slachtoffer dat hij 5.000 euro wilde hebben. Het slachtoffer gaf uit angst zijn pinpas en pincode af. De 26-jarige man ging met de pinpas en pincode weg en pinde een bedrag van 200 euro van de bankrekening van het slachtoffer.

Afpersing en diefstal

De rechtbank rekent het de 48-jarige man zwaar aan dat hij zonder enige reden agressief en intimiderend naar het slachtoffer was. Hij trok de andere man mee in zijn plan om door het slachtoffer af te persen. Volgens de rechtbank was de man uit op geld om drugs voor eigen gebruik te kopen. De man is schuldig aan afpersing en het medeplegen van diefstal. De rechtbank veroordeelt deze man tot een gevangenisstraf van 16 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Daarbij moet de man een schadevergoeding van bijna 160 euro aan het slachtoffer betalen. 

Medeplegen diefstal

De 26-jarige man was niet betrokken bij de afpersing en het daarbij gebruikte geweld. Maar hij was wel in de ruimte waar dit plaatsvond. Ook pinde de man geld met de buit gemaakte pinpas en deelde dat geld met de andere man. De rechtbank vind dit zeer ernstig. De man had de keuze om de politie te waarschuwen, maar deed dit niet. De rechtbank spreekt de man vrij van afpersing. Voor het medeplegen van de diefstal krijgt de man een celstraf van 120 dagen, waarvan 27 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Verder moet de man zich tijdens de proeftijd aan verschillende bijzondere voorwaarden houden. Daarbij moet de man een schadevergoeding van 50 euro betalen aan het slachtoffer. De man zat de straf inmiddels uit. 

Vrijspraak vrouw

Volgens de rechtbank blijkt nergens uit dat er vooropgezet plan is gemaakt om het slachtoffer af te persen. Daarbij blijkt nergens uit dat de vrouw geld ontving . De rechtbank spreekt haar daarom vrij. Zij hoeft dan ook geen schadevergoeding aan het slachtoffer te betalen. 

Uitspraken