Laden...

Woning in Doetinchem blijft voorlopig gesloten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Woning in Doetinchem blijft voorlopig gesloten
Arnhem, 07 juni 2023

De burgemeester van Doetinchem heeft terecht besloten tot sluiting van een woning vanwege het overtreden van de Opiumwet voor de duur van 6 maanden. Dat oordeelt de voorzieningenrechter. Volgens de voorzieningenrechter heeft de burgemeester voldoende gemotiveerd waarom hij niet tot een minder ingrijpend middel is overgegaan, zoals een sluiting voor een kortere duur of een waarschuwing. 

Illustratieve afbeelding

Op 13 april 2023 besloot de burgemeester om de woning met ingang van 22 mei 2023 voor 6 maanden te sluiten. De burgemeester nam dit besluit naar aanleiding van een overtreding van het overschrijden van de maximale toegestane handelsvoorraad van 500 gram op 3 februari 2023 en een politieonderzoek. De eigenaar en de bewoner van de woning waren het niet eens met het besluit van de burgemeester en stapten naar de voorzieningenrechter.

Politiecontrole

Bij de controle op 3 februari 2023 trof de politie in de woning onder meer een handelshoeveelheid harddrugs aan, maar ook voorwerpen en stoffen voor het vervaardigen van synthetische drugs, munitie en een grote hoeveelheid contant geld. Dit is een eerste overtreding van de Opiumwet, waardoor de burgemeester tot het bestreden besluit overging. 

Besluit voldoende gemotiveerd

Volgens de voorzieningenrechter motiveert de burgemeester voldoende waarom niet volstaan kon worden met een minder ingrijpend middel dan de sluiting van de woning. Hoewel het hier om een eerste overtreding van de Opiumwet gaat, is hier sprake van verzwarende omstandigheden omdat aannemelijk is dat de woning onderdeel uitmaakt van het drugscircuit en er munitie is aangetroffen. De burgemeester mocht daarom de sluiting voor de duur van 6 maanden gelasten. Met een sluiting wordt de bekendheid van de woning als drugspand weggenomen en wordt de loop naar de woning eruit gehaald. Ook is niet gebleken van bijzondere omstandigheden op basis waarvan van een sluiting van de woning moet worden afgezien.

Uitspraak

Alles afwegend wijst de rechter het verzoek tot voorlopige voorziening van de eigenaar en de bewoner van de woning af. Dit betekent dat de woning gesloten blijft. 

Uitspraken