Laden...

Zieke bewoner mag voorlopig blijven in woning op gesloten perceel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Zieke bewoner mag voorlopig blijven in woning op gesloten perceel
Arnhem, 27 maart 2020

De burgemeester van de gemeente Heumen heeft bij het sluiten van een perceel in Overasselt onvoldoende rekening gehouden met de gezondheidstoestand van 1 van de bewoners op het perceel. Daarom schorst de voorzieningenrechter het besluit tot sluiting van de woning van deze bewoner. De rest van het perceel blijft voorlopig wel op slot.

Het perceel bestaat onder andere  uit 2 woningen en overige opstallen. De burgemeester sloot het perceel met ingang van 23 maart 2020 voor de duur van 1 jaar. De burgemeester nam dit besluit in verband met een aangetroffen laboratorium voor synthetische drugs en een hennepkwekerij in een loods op het perceel. De bewoners waren het niet eens met de beslissing van de burgemeester om de woningen te sluiten, onder meer omdat 1 van de bewoners  een slechte gezondheid heeft.

Bijzondere omstandigheid

Een burgemeester kan afzien van het sluiten van een woning als er sprake is van een bijzondere omstandigheid. De voorzieningenrechter oordeelt dat het coronavirus en de daardoor getroffen maatregelen door de Rijksoverheid in combinatie met de slechte gezondheid van 1 van de bewoners een bijzondere omstandigheid is. De burgemeester had dit bij zijn beoordeling moeten betrekken. Hierdoor rust op de burgemeester de verplichting te onderzoeken in hoeverre binnen de geboden begunstigingstermijn voor deze bewoner er een alternatieve woning beschikbaar is. Volgens de voorzieningenrechter blijkt niet dat de burgemeester deze omstandigheden voldoende in zijn beoordeling heeft betrokken.

Schorsing alleen betrekking op woning zieke bewoner

Daarom ziet de voorzieningenrechter aanleiding het besluit te schorsen voor zover dit betrekking heeft op de woning van de bewoner met een slechte gezondheid. De schorsing strekt zich niet uit tot de rest van het perceel. Dat mag de burgemeester sluiten. Dat betekent dat de andere woning mag en de opstallen mochten worden gesloten.

Uitspraken