Laden...

Zutphenaar veroordeeld voor hennepkwekerij in monumentaal pand

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Zutphenaar veroordeeld voor hennepkwekerij in monumentaal pand
Zutphen,, 21 maart 2019

De rechtbank veroordeelt een 38-jarige man uit Zutphen tot een gevangenis van 4 maanden, waarvan 1 maand voorwaardelijk. De man had in een monumentaal pand in de binnenstad van Zutphen een hennepkwekerij. Door de warmte die de kwekerij veroorzaakt bestaat er een grote kans op brand.

De hennepkwekerij is op 3 december 2018 bij toeval ontdek. Op die dag vond namelijk een ontploffing plaats in de woning van de man, terwijl zijn partner alleen in huis was. Zij raakte daarbij zwaar gewond. Het lijkt er op dat zij bezig was hennepolie te maken. In de woning vond de politie een grote hoeveelheid henneptoppen, hennepgruis en een groot geldbedrag.

Financieel gewin

De man en zijn partner hadden geen legaal inkomen, zij verdienden hun geld met de kwekerij. Het is algemeen bekend dat het hebben van een kwekerij bijdraagt aan de instandhouding van het illegale (soft-) drugscircuit. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij dit deed uit financieel gewin. Aan de andere kant houdt de rechtbank rekening met de bijzondere omstandigheden waardoor de hennepkwekerij is ontdekt en de ernstige gevolgen die de gebeurtenis had voor de partner van de man. Dit zal ongetwijfeld nu en in de toekomst een grote impact hebben op het gezin.

Geen aandeel in de ontploffing

De rechtbank oordeelt dat de man geen aandeel had in de ontploffing. De man was op het moment van de ontploffing niet thuis. Ook is de verbrande substantie die op de muren en het plafond is aangetroffen niet onderzocht. Daarom kan niet worden vastgesteld hoe de ontploffing tot stand is gekomen.

Uitspraken