Laden...

14 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag op echtgenote

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > 14 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag op echtgenote
Maastricht, 15 april 2022

Een 74-jarige man is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld voor doodslag op zijn echtgenote op 26 september 2021 in Grevenbicht. De man heeft een gevangenisstraf van 14 jaar gekregen. Daarnaast is de rechtbank van oordeel dat de verdachte hoe dan ook niet onbehandeld terug kan keren in de maatschappij. Een behandeling in een tbs-kader is noodzakelijk om het recidiverisico in te perken en de veiligheid van personen te waarborgen. De rechtbank legt daarom naast de celstraf ook tbs met dwangverpleging op.

Eerdere veroordeling

Voor de rechtbank weegt zeer zwaar mee dat de man voor de tweede maal is gekomen tot een levensdelict. De verdachte is in 1998 veroordeeld voor de moord op zijn toenmalige echtgenote, die hij door middel van verwurging om het leven had gebracht. Voor die moord is hij in hoger beroep door het gerechtshof in ’s Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaren. Aan de verdachte is toen geen behandeling opgelegd, omdat het recidiverisico als uiterst gering werd ingeschat. 

Opwelling

Het delict in 1997 was een moord, omdat hij toen een duidelijk vooropgezet plan had. Het delict in 2021 is doodslag, omdat hij nu heeft gehandeld in een opwelling. De problemen die hebben geleid tot beide delicten waren echter dezelfde en volgens de psycholoog zijn beide delicten ook gedragsdeskundig identiek. 

Aan de broer van het slachtoffer dient de verdachte 2.279,07 euro te betalen voor materiële schade die hij heeft geleden. De gevorderde affectie- en shockschade is afgewezen. 

Uitspraken