Laden...

3 jaar gevangenisstraf voor het smokkelen van 4 Vietnamese vreemdelingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > 3 jaar gevangenisstraf voor het smokkelen van 4 Vietnamese vreemdelingen
Roermond, 22 oktober 2019

Een man uit Frankrijk is dinsdag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan mensensmokkel van 4 personen met de Vietnamese nationaliteit, waarvan er één minderjarig was.

Mensensmokkel

Bij een grootschalige controle in juli 2019 werd gezien dat een personenauto met 5 personen en een Duits exportkenteken de grensovergang Kaldenkirchen (Duitsland) – Venlo passeerde. Het voertuig, waarvan de man de bestuurder was, werd op de vluchtstrook van de A73 gecontroleerd. Daar bleek dat de man 4 passagiers in zijn auto had die hij niet kende. De passagiers hadden allen de Vietnamese nationaliteit en beschikten niet over geldige reisdocumenten. De man bracht de vreemdelingen van Berlijn naar Nederland met het doel Parijs te bereiken.

Wetenschap

Volgens de advocaat van de man wist de man niet dat de passagiers illegaal verblijf hadden in Europa. Hij had slechts een vermoeden. De rechtbank is van oordeel dat de man hiervan wel op de hoogte was. De man werkte immers samen met een organisatie waarvan hij wist dat die organisatie personen van Vietnam naar Europa vervoerde en hen vervolgens hun paspoort afnam. Voor die organisatie was de man feitelijk een taxibedrijf.

Gevangenisstraf

De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 36 maanden op zijn plaats. De man heeft een belangrijke rol vervuld in een netwerk van mensensmokkelaars waarbij de vreemdelingen volledig van hem afhankelijk waren. Ook is de man in Duitsland al eerder veroordeeld voor een soortgelijk feit. Mensensmokkel maakt een ernstige inbreuk op de internationale rechtsorde en doorkruist het overheidsbeleid bij de bestrijding van illegaal verblijf en illegale toegang tot Nederland en andere Europese landen. Het houdt een illegaal circuit in stand dat gemakkelijk leidt tot allerlei vormen van uitbuiting en misbruik van kwetsbare personen. Daarbij veroorzaakt het delict onrust en gevoelens van onveiligheid in de samenleving.

Uitspraken