Bedreiging met een terroristisch misdrijf was hulpkreet

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Bedreiging met een terroristisch misdrijf was hulpkreet
Roermond, 29 mei 2018

Een 39-jarige man uit Venlo is door de rechtbank veroordeeld voor een bedreiging met een terroristisch misdrijf. Op 25 mei 2017 belde de verdachte de 112-meldkamer met de mededeling dat hij namens IS sprak, een bomgordel droeg en zichzelf wilde opblazen.

Persoonlijkheidsstoornis en hulpkreet

Achteraf is gebleken dat deze bedreiging in werkelijkheid een schreeuw om hulp was van de verdachte. Uit onderzoek is gebleken dat bij de verdachte sprake was van een autismespectrumstoornis die van invloed was op zijn gedrag. Daarnaast waren er  oplopende spanningen op allerlei vlakken, zoals een verbouwing, financiële onduidelijkheid en relatiestress. Daardoor ontstond onder invloed van zijn stoornis een overbelasting en zag verdachte geen andere uitweg dan de politie te bellen en te dreigen met een aanslag.

Voorwaardelijke gevangenisstraf en voorwaarden

De rechtbank heeft mede in verband met de persoonlijkheid van de verdachte een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. De rechtbank is van oordeel dat de strafoplegging in dit geval vooral in het teken moet staan van voorkoming van herhaling. Daarom moet de verdachte zich gedurende maximaal 2 jaren verplicht laten behandelen voor zijn problemen. Houdt hij zich niet aan deze voorwaarden of pleegt hij opnieuw strafbare feiten, dan zal hij alsnog 2 maanden gevangenisstraf moeten uitzitten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten