Bestuurder landbouwtrekker veroordeeld voor dodelijk ongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Bestuurder landbouwtrekker veroordeeld voor dodelijk ongeval
Roermond, 08 maart 2018

De rechtbank Limburg, locatie Roermond, heeft vandaag een 25-jarige man veroordeeld omdat hij in Ysselsteyn (gemeente Venray) als bestuurder van een landbouwtrekker een ongeval heeft veroorzaakt waarbij een 59-jarige wielrenster om het leven is gekomen. De man kreeg een taakstraf van 80 uur. Daarnaast raakt hij zijn rijbewijs kwijt. Hij krijgt een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Wat is er gebeurd?

De man reed in de zomer van 2016 met zijn landbouwvoertuig over een smalle landweg in Ysselsteyn terwijl een groep van zeven wielrenners hem vanuit tegenovergestelde richting tegemoetkwam. Het slachtoffer raakte terwijl de trekker passeerde met haar voorband de achterband van de fietser voor haar, waardoor zij ten val kwam tegen het linker voorwiel van de trekker. Als gevolg daarvan is zij overleden.

Uit het onderzoek naar dit tragische ongeval is naar voren gekomen dat de bestuurder van de trekker te hard heeft gereden. Hij reed ongeveer 35 kilometer per uur, terwijl maximaal 25 kilometer per uur is toegestaan. Daarnaast heeft hij de fietsers weinig ruimte gegeven om hem te passeren. De rechtbank oordeelt dat de bestuurder van de trekker met dit rijgedrag gevaar op de weg heeft veroorzaakt. Dat is juridisch gezien een overtreding. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gelet op het strafblad van de man. Daarop stond al een snelheidsovertreding die kort voor dit ongeval was begaan. Dat is mede de reden dat hij zijn rijbewijs moet inleveren ondanks dat dit ingrijpende gevolgen heeft voor zijn werk.

De officier van justitie had een gevangenisstraf van 6 maanden geëist omdat hij vond dat er sprake was van ‘dood door schuld’. Dit is juridisch gezien een misdrijf waarop veel hogere straffen staan. Het verkeersgedrag van de bestuurder is naar het oordeel van de rechtbank echter niet zodanig, dat het in deze categorie valt.

Meer informatie over straffen bij verkeersdelicten: Zie Straffen bij verkeersdelicten hoe zit dat?

Uitspraken

Meest gelezen berichten