Laden...

‘Deurwaarder’ krijgt 5 jaar gevangenisstraf voor verkrachtingen en aanranding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > ‘Deurwaarder’ krijgt 5 jaar gevangenisstraf voor verkrachtingen en aanranding
Roermond, 11 augustus 2021

Voormalig gerechtsdeurwaarder Hans K. is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld voor verkrachtingen en een aanranding. Hij is vrijgesproken van passieve ambtelijke omkoping. De rechtbank heeft hem een gevangenisstraf van 5 jaar opgelegd. De rechtbank rekent K. bijzonder zwaar aan dat hij bij kwetsbare vrouwen schandelijk misbruik heeft gemaakt van zijn positie als deurwaarder. Hij heeft daardoor niet alleen zelf strafbaar gehandeld, maar ook het ambt als zodanig bezoedeld en het vertrouwen in het ambt geschaad. 

Verkrachtingen en aanranding

Hans K. is veroordeeld voor het meermalen verkrachten van drie vrouwen. K. kwam als gerechtsdeurwaarder aan de deur bij deze vrouwen en deed ze het voorstel om seks met hem te hebben. K. wist van hun persoonlijke en financiële ellende en voerde de druk op door te dreigen met het in beslagnemen van hun spullen en ontruimingen van hun huis. Deze zeer kwetsbare vrouwen, met de zorg voor kleine kinderen, zagen uit angst hiervoor geen andere uitweg dan tegemoet te komen aan de eisen van verdachte en seks met hem te hebben.
K. is ook veroordeeld voor het aanranden van één van de vrouwen bij wie hij aan de deur kwam. Hij zei meerdere keren dat hij seks met haar wilde en duwde de vrouw klem in een hoek van haar woning en betastte haar. 

Passieve ambtelijke omkoping

De officier van justitie verweet K. verder dat hij aan vrouwelijke schuldenaren heeft gevraagd om seks met hem te hebben. In ruil daarvoor zou hij iets doen of nalaten als gerechtsdeurwaarder. 
De rechtbank heeft vastgesteld dat K. de vrouwen vroeg om seks, maar heeft onvoldoende kunnen vaststellen wat hij als tegenprestatie zou verrichten en of hij dit in zijn functie als deurwaarder deed of heeft nagelaten. In verband met die onduidelijkheid heeft de rechtbank K. vrijgesproken van 4 verdenkingen van passieve ambtelijke omkoping.

Straf

De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van 6 jaar geëist. De rechtbank komt tot een gevangenisstraf van 5 jaar rekening houdend met de overschrijding van de redelijke termijn. Deze straf is per saldo hoger dan de eis van de officier van justitie, omdat de rechtbank K. vrijspreekt van de passieve ambtelijke omkoping en de officier van justitie daarvoor wel een veroordeling vroeg. 
De rechtbank acht een langdurige gevangenisstraf passend in verband met de aard van de feiten, de gevolgen die het heeft gehad voor de slachtoffers en het langdurige tijdsbestek waarin K. zijn gang heeft kunnen gaan. De rechtbank rekent verdachte zwaar aan dat hij schandelijk misbruik heeft gemaakt van zijn positie als deurwaarder.

Benadeelde partijen

De rechtbank verklaart de drie benadeelde partijen niet ontvankelijk in hun verzoek tot schadevergoeding. Voor twee benadeelde partijen is de reden daarvan dat verdachte is vrijgesproken van het tenlastegelegde, de passieve ambtelijke omkoping. Door de andere benadeelde partij is onvoldoende onderbouwd dat zij geestelijk letsel heeft opgelopen door de aanranding. Een onderzoek daarnaar zou een te grote belasting van het strafproces opleveren. 

Uitspraken