Gevangenisstraffen voor woningoverval Roermond

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Gevangenisstraffen voor woningoverval Roermond
Roermond, 20 april 2018

De rechtbank Limburg heeft op 20 april 2018 twee personen veroordeeld voor het medeplegen van een gewapende woningoverval in Roermond in de nacht van 19 op 20 oktober 2017. De 22-jarige mannelijke verdachte wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, met aftrek van voorarrest. Deze man stond ook terecht voor heling, maar de rechtbank spreekt hem daar van vrij. De 21-jarige vrouwelijke verdachte van de woningoverval krijgt een gevangenisstraf van 3 jaar, met aftrek van voorarrest en een proeftijd van 3 jaar.

Wat is er gebeurd?

De mannelijke verdachte is, samen met zijn mededader, na een tip van de vrouwelijke verdachte dat er geld in de woning zou liggen, op brute wijze en met dreiging van een op een vuurwapen lijkend voorwerp een woning binnengegaan. Dit gebeurde in de nacht. In die woning bevonden zich op dat moment 3 personen en een klein kind.

Een andere mededader hield de in de woning aanwezige personen onder schot terwijl de mannelijke verdachte de woning doorzocht. Mede omdat de bewoonster de politie wist te bellen, zijn verdachte en zijn mededader zonder buit vertrokken.

Omstandigheden

Bij het opleggen van de straf aan de mannelijke verdachte heeft de rechtbank rekening gehouden met het strafblad van verdachte waaruit bleek dat hij eerder is veroordeeld voor geweldsdelicten. Vanwege een van die eerdere veroordelingen liep verdachte bovendien nog in een proeftijd.

De rechtbank heeft bij de vrouwelijke verdachte meegewogen dat zij als tipgever geldt voor de overval. Haar vriend zou nog geld tegoed hebben van een van de slachtoffers van de overval. Het is deze vrouwelijk verdachte geweest die de mannelijke verdachte en zijn mededader erop heeft geattendeerd dat het latere slachtoffer in de woning aanwezig was en dat hij geld bij zich zou hebben. Bovendien heeft zij in de aanloop naar de overval bij de mededader van de mannelijke verdachte bij herhaling erop aangedrongen de zaak te regelen. Daarmee is sprake van een welbewuste en nauwe samenwerking. Anders dan de mannelijke verdachte heeft de vrouwelijke verdachte geen strafblad, en heeft zij wel willen meewerken aan een reclasseringsrapport, zodat in haar zaak de straf lager uitvalt.

Uitspraken

Meest gelezen berichten