IND moet beter motiveren en opnieuw onderzoek doen in zaak Sri Lankaanse asielzoeker

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > IND moet beter motiveren en opnieuw onderzoek doen in zaak Sri Lankaanse asielzoeker
Roermond, 05 februari 2018

De vreemdelingenrechter van de rechtbank Limburg heeft vrijdag 2 februari uitspraak gedaan in de zaak van een minderjarige Sri Lankaanse asielzoeker die een herhaalde asielaanvraag heeft gedaan. De jongen behoort tot de Tamil bevolkingsgroep en is op 12-jarige leeftijd naar Nederland gekomen. Hij heeft bij zijn uitreis gebruik gemaakt van een vals paspoort waardoor hij Sri Lanka illegaal is uitgereisd. In Nederland heeft hij, na een eerdere afwijzing, opnieuw asiel aangevraagd. De IND heeft de aanvraag weer afgewezen. De rechtbank heeft geoordeeld dat de IND een nieuwe beslissing moet nemen op zijn asielaanvraag.

Achtergrond

In de asielprocedure heeft de Dienst Terugkeer en Vertrek het valse paspoort van de vreemdeling aan de Sri Lankaanse autoriteiten laten zien waardoor deze autoriteiten op de hoogte zijn geraakt van de illegale uitreis. De vreemdeling stelt dat hij daardoor bij terugkeer naar Sri Lanka door de Sri Lankaanse autoriteiten gevangen zal worden genomen. Aangezien de detentieomstandigheden in Sri Lanka erbarmelijk zijn, stelt de vreemdeling dat zijn mensenrechten in dat geval geschonden worden. Verder stelt de vreemdeling dat de autoriteiten op de hoogte zijn van zijn asielaanvraag in Nederland waardoor het risico op gevangenneming in Sri Lanka en daarmee schending van zijn mensenrechten nog groter is.

Volgens de IND is het mogelijk dat de asielzoeker bij terugkeer naar Sri Lanka in de gevangenis terecht zal komen maar dit zal, gelet op zijn leeftijd, een jeugdgevangenis zijn. De omstandigheden in die gevangenissen zijn anders dan de omstandigheden in de volwassenengevangenissen, aldus de IND.

Oordeel van de vreemdelingenrechter

De vreemdelingenrechter is van oordeel dat de IND niet voldoende heeft gemotiveerd dat de asielzoeker bij terugkeer in een jeugdgevangenis terecht zal komen. Daarbij is van belang dat uit een ambtsbericht van buitenlandse zaken over Sri Lanka blijkt dat kinderen en volwassenen niet altijd gescheiden gevangen worden gehouden en de detentieomstandigheden in Sri Lanka erbarmelijk zijn. Verder speelt hierbij een rol dat de asielzoeker bijna achttien is. De IND dient hier nader onderzoek naar te doen. Dat de Sri Lankaanse autoriteiten op de hoogte zijn van het feit dat de vreemdeling asiel heeft aangevraagd in Nederland is de vreemdelingenrechter niet gebleken. Van een groter risico op gevangenneming is dan ook geen sprake.

Uitspraken

Meest gelezen berichten