In- en uitgang Rooyse Wissel mag niet geblokkeerd worden tijdens demonstratie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > In- en uitgang Rooyse Wissel mag niet geblokkeerd worden tijdens demonstratie
Roermond, 10 april 2018

De voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg heeft vandaag geoordeeld dat de burgemeester van Venray mocht besluiten dat de in- en uitgang van tbs kliniek de Rooyse Wissel niet geblokkeerd mag worden tijdens de demonstratie van de vereniging Bond van Wetsovertreders.

Aanleiding

De vereniging Bond van Wetsovertreders (hierna: de vereniging) wil op 23 maart, 13 april, 20 april en 18 mei 2018 tussen 12.00 en 13.00 uur demonstreren bij tbs kliniek de Rooyse Wissel. De vereniging wil daarbij de in- en uitgang van de kliniek blokkeren door middel van het vormen van een menselijke keten van 35 personen. Er worden bij de demonstratie 450 deelnemers verwacht. Het doel van de demonstratie is met de kliniek in gesprek te komen over diverse misstanden die door de leden van de vereniging zijn gemeld.

De burgemeester van de gemeente Venray (hierna: de burgemeester) heeft op zichzelf geen problemen met de aangekondigde demonstraties maar hij heeft om veiligheidsredenen verboden de in- en uitgang te blokkeren. De vereniging is het niet eens met deze beperking en heeft daarom een voorlopige voorziening aangevraagd.

Oordeel rechter

De voorzieningenrechter is van oordeel dat de burgemeester heeft mogen bepalen dat de in- en uitgang niet wordt geblokkeerd ter bescherming van de gezondheid van de bewoners en medewerkers van de kliniek en ter voorkoming van wanordelijkheden. De voorzieningenrechter vindt het daarbij belangrijk dat in het geval van een calamiteit de doorgang van de kliniek altijd open is.
Door wat de vereniging op de zitting naar voren heeft gebracht blijkt volgens de voorzieningenrechter niet dat de blokkade van de toegangsweg voor haar noodzakelijk is, terwijl het voorkomen van een blokkade van de in- en uitgang juist voor de burgemeester belangrijk is.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat deze beperking niet van invloed is op de boodschap van de vereniging.

Uitspraken

Meest gelezen berichten