Laden...

Jager mag jachtakte behouden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Jager mag jachtakte behouden
Roermond, 27 november 2019

De bestuursrechter heeft op maandag 25 november 2019  geoordeeld dat een jager die al 27 jaar een wapenvergunning heeft en waar nooit problemen mee zijn geweest, zijn jachtakte mag behouden. Volgens de rechtbank heeft de korpschef onvoldoende gemotiveerd waarom de score op de psychologische test zodanig is, dat dit zou moeten leiden tot onmiddellijke intrekking van zijn jachtakte.

Wat was er aan de hand?

Deze jager moest naar aanleiding van een psychologische test zijn jachtakte en zijn wapens inleveren. De uitslag van deze test, de e-screener, pakte voor de jager ongunstig uit. De jager legde zich hier niet bij neer, omdat hij al 27 jaar een wapenvergunning heeft en er nooit problemen zijn geweest.

Oordeel van de rechtbank

De bestuursrechter heeft het verzoek van de jager toegewezen. Dit betekent dat de jachtakte weer geldig is, dat verzoeker de jachtakte en de wapens, die hij in bewaring heeft gegeven bij de korpschef, moet terugkrijgen. De korpschef heeft in zijn besluit alleen gekeken naar de uitslag van de e-screener. Bij de invoering van de e-screener was door de Minister gezegd dat alle omstandigheden moeten worden betrokken. Daar heeft de korpschef niet naar gekeken. De jager heeft een blanco strafblad, geen medische voorgeschiedenis en beschikt al 27 jaar over een wapenvergunning.

Verder heeft de korpschef, in opdracht van de Minister, in een groot aantal andere zaken de uitslag van de e-screener niet gevolgd. Ook stopt de Minister de komende twee jaar met het gebruiken van de e-screener. Nu de Minister kennelijk zelf aanleiding ziet de uitslag van de e-screener niet in alle gevallen te volgen en het instrument de komende twee jaar niet inzet, ziet de voorzieningenrechter niet in, althans niet zonder nadere motivering, waarom de score van verzoeker bij de e-screener zodanig is, dat dit zou moeten leiden tot onmiddellijke intrekking van zijn jachtakte.

Uitspraken