Reconstructie schietincident Javastraat Maastricht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Reconstructie schietincident Javastraat Maastricht
Maastricht, 22 februari 2018

Donderdag 1 maart vindt in de Javastraat te Maastricht een reconstructie plaats van een schietincident dat plaatsvond op 3 mei 2015.

Wat is er gebeurd?

De verdachte, een politieagent, heeft op 3 mei 2015 op de Javastraat te Maastricht tijdens de uitoefening van zijn functie met zijn dienstwapen meermalen op een Volkswagen Golf geschoten waarin twee personen zaten die zich wilden onttrekken aan een aanhouding. In de ambtsinstructie van de politie is bepaald in welke situaties een politieagent gebruik mag maken van zijn dienstwapen. Het openbaar ministerie verwijt de verdachte dat hij in dit specifieke geval onrechtmatig heeft gehandeld. Met andere woorden: het openbaar ministerie verwijt de verdachte dat hij met zijn dienstwapen op de auto heeft geschoten terwijl dat niet geoorloofd was. De verdachte wordt daarom vervolgd voor onder meer poging tot doodslag op de twee inzittenden van de Volkswagen Golf.
De rechtbank heeft op verzoek van de verdediging bepaald dat een reconstructie moet plaatsvinden om te onderzoeken of het schieten door de verdachte onder de gegeven omstandigheden geoorloofd was.

Wat gaat tijdens de reconstructie gebeuren?

Tijdens de reconstructie zullen de verdachte en de andere politieagent die bij het incident betrokken was elk afzonderlijk vertellen wat er volgens hen op 3 mei 2015 is voorgevallen op de Javastraat. Aan de hand van deze verklaringen zal het schietincident worden nagespeeld. Daarbij worden zoveel mogelijk de omstandigheden van destijds gecreëerd. Zo zal er tijdens de reconstructie ook worden geschoten met knalpatronen (dit is munitie die alleen een knal veroorzaakt). De twee inzittenden van de auto zijn niet aanwezig bij de reconstructie. Hun rol wordt vervuld door figuranten van de politie. De reconstructie wordt gefilmd door een videoteam van de politie. Ter plaatse wordt een container geplaatst van waaruit de leden van de rechtbank, de officier van justitie en de raadsman de reconstructie kunnen volgen.

Wie mag bij de reconstructie aanwezig zijn?

De reconstructie zal plaatsvinden op de openbare weg, de Javastraat te Maastricht. Door de politie zullen ter plaatse enkele ordemaatregelen worden genomen om de reconstructie goed te laten verlopen. De Javastraat en de Tongerseweg zullen vanaf 08.30 uur gedeeltelijk worden afgesloten. Door de gemeente Maastricht zal deze tijdelijke afsluiting en de wegomleiding bekend worden gemaakt op haar website en middels lokale huis aan huis bladen. De omwonenden van de Javastraat en de Tongerseweg zullen tevens per brief geïnformeerd worden door de gemeente Maastricht over de aard en duur van de afsluiting en de bereikbaarheid van hun woningen. De Javastraat en de Tongerseweg zullen naar verwachting omstreeks 16.00 uur weer worden vrijgegeven voor het verkeer.
De locatie waar de reconstructie zal plaatsvinden wordt afgeschermd met hekken. Er wordt geen publiek toegelaten.
Leden van de schrijvende pers zijn wel in beperkte mate welkom. Zij kunnen zich tot uiterlijk 28 februari, 16.00 uur aanmelden bij team Communicatie van de rechtbank, via rechtbanklimburg@rechtspraak.nl. Aanmelding is pas definitief na bevestiging.

Uitspraken

Meest gelezen berichten