Laden...

Tbs met voorwaarden voor steekpartij bij Mondriaan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Tbs met voorwaarden voor steekpartij bij Mondriaan
Maastricht, 05 februari 2020

Een 51-jarige man uit Schinveld is door de rechtbank Limburg veroordeeld tot een terbeschikkingstelling met voorwaarden. De man was opgenomen op de besloten afdeling van Mondriaan aan de Vijverdalseweg in Maastricht en stak daar, in de vroege ochtend van 8 mei 2019, met een mes in op een medepatiënt en medewerkers van Mondriaan. Hierbij zijn 5 medewerkers, die het slachtoffer te hulp schoten, gewond geraakt. Anderen konden ternauwernood voorkomen dat zij werden gestoken. De medepatiënt is ernstig gewond geraakt.

Zware mishandeling en pogingen

De rechtbank acht bewezen dat de man heeft geprobeerd om 3 personeelsleden van Mondriaan zwaar lichamelijk letsel toe te brengen door met zijn mes richting het bovenlichaam van deze slachtoffers te steken. De rechtbank acht eveneens bewezen dat de man een medepatiënt zwaar heeft mishandeld door hem meerdere malen met zijn mes te verwonden.

Gedeeltelijke vrijspraak

De rechtbank acht niet bewezen dat de man geprobeerd heeft om de slachtoffers te doden. Ook acht de rechtbank niet bewezen dat de man 2 personeelsleden van Mondriaan met zijn mes heeft bedreigd. Hij had wel een zeer bedreigende situatie gecreëerd, maar het is niet bewezen dat zijn opzet er ook op was gericht om de personeelsleden vrees aan te jagen. 

Tbs met voorwaarden

De man was ten tijde van het plegen van deze feiten volledig ontoerekeningsvatbaar, doordat hij in een psychose verkeerde. Door deze psychose kon de man in onvoldoende mate zijn wil in vrijheid bepalen en had hij onvoldoende greep op zijn gedragskeuzen. Hij had geen besef meer van de werkelijkheid en hij voelde zich onveilig. Onduidelijk is waardoor. Onder invloed van de psychose meende de man zichzelf te moeten verdedigen. De rechtbank legt terbeschikkingstelling met voorwaarden op.

Schadevergoeding

Op de zitting hebben 2 slachtoffers een verklaring voorgelezen waarin zij beschrijven dat de gebeurtenis grote impact heeft gehad op hun leven. Enkele slachtoffers hebben een vordering tot schadevergoeding ingediend. In totaal moet de man bijna € 25.000,- aan schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

Uitspraken