Laden...

Gevangenisstraf voor achtervolgen, rammen en van de weg afduwen van bestelbus

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Gevangenisstraf voor achtervolgen, rammen en van de weg afduwen van bestelbus
Roermond, 26 september 2019

De rechtbank heeft vandaag een 43-jarige man veroordeeld voor een poging doodslag door het achtervolgen, rammen en van de weg afduwen van een bestelbus in Montfort. De man krijgt hiervoor 4 jaar gevangenisstraf, waarvan 2 jaar voorwaardelijk.

Wat is er gebeurd?

Op 23 oktober 2017 is in Montfort een bestelbus met 2 inzittenden met hoge snelheid een aantal kilometers lang achtervolgd door2 andere bestelbussen. De bestelbus werd uiteindelijk geramd, van de weg gedrukt, kwam terecht tegen een boom en viel vervolgens om. De rechtbank Limburg vindt bewezen dat de verdachte de bestuurder was van één van deze bestelbussen en wel de bus die uiteindelijk de omgevallen bestelbus van de weg heeft geduwd. De verdachte heeft iedere betrokkenheid ontkend, maar beide slachtoffers hebben de verdachte duidelijk herkend als bestuurder van een van de bestelbussen.

Poging doodslag

De rechtbank heeft geoordeeld dat er een aanmerkelijke kans was op een ongeval met dodelijke afloop en de verdachte veroordeeld voor een poging doodslag.

Doorgereden

Nadat de bestelbus gekanteld in de berm lag, heeft de verdachte zich niet om de slachtoffers bekommerd, maar is hij doorgereden.

Schokkend

De rechtbank heeft bij de straftoemeting in aanmerking genomen dat er meer personen betrokken zijn geweest. De verdachte is als enige herkend en moest zich dan ook als enige voor de rechtbank verantwoorden. Het is schokkend dat evident is, dat meer daders betrokken zijn geweest bij de achtervolging, maar dat niemand openheid van zaken heeft gegeven. Omdat ook de verdachte niks heeft verklaard over enig motief, heeft de rechtbank daarmee ook geen rekening kunnen houden.

Gevangenisstraf

Een aanzienlijke gevangenisstraf is dan ook gerechtvaardigd. In het voordeel van de verdachte houdt de rechtbank er rekening mee dat hij een blanco strafblad heeft en zijn leven verder op orde lijkt te hebben, met een gezin en een eigen bedrijf.  In plaats van vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, die normaal worden opgelegd bij een poging doodslag, heeft de rechtbank bepaald dat de helft daarvan, twee jaar, voorwaardelijk worden opgelegd.

Uitspraken