Veroordeling voor het veroorzaken van een verkeersongeval na gebruik alcohol

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Veroordeling voor het veroorzaken van een verkeersongeval na gebruik alcohol
Roermond, 06 juni 2018

De rechtbank Limburg heeft op 6 juni 2018 een 25-jarige man uit Roermond veroordeeld wegens het veroorzaken van een verkeersongeval op de Hendriklaan in Roermond op 1 januari 2018. De rechtbank heeft aan de verdachte een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden opgelegd, met een proeftijd van 3 jaren en de bijzondere voorwaarden van reclasseringscontact en behandeling. Daarnaast moet verdachte ook een taakstraf van 240 uur uitvoeren en krijgt hij een rijverbod voor de duur van 3 jaren.

Verkeersongeval

De verdachte reed in de vroege ochtend van 1 januari 2018 op een snorfiets naar huis. Op de Hendriklaan reed de verdachte op de linker weghelft van de Hendriklaan, terwijl het slachtoffer op dat moment op de weg vlak naast een geparkeerde auto stond. De verdachte heeft het slachtoffer vervolgens aangereden, waarna zij beiden zijn gevallen. De voetganger heeft hierdoor zwaar lichamelijk letsel aan zijn gezicht opgelopen en ervaart nog steeds problemen in zijn dagelijks leven. Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte onder invloed was van een hoge concentratie alcohol en niet beschikte over een geldig rijbewijs. 

Aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend verkeersgedrag

De rechtbank heeft het rijgedrag van de verdachte aangemerkt als aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend en is van oordeel dat de verdachte schuld heeft aan het veroorzaken van de aanrijding met het slachtoffer waardoor deze zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen. De rechtbank acht niet bewezen dat de verdachte zich ‘roekeloos’, als bedoeld in de Wegenverkeerswet 1994, heeft gedragen.

Straf

De rechtbank heeft enerzijds rekening gehouden met de ernst van het ongeval, de ernstige gevolgen voor het slachtoffer en het feit dat de verdachte al viermaal eerder is veroordeeld voor het gebruik van alcohol in het verkeer. Anderzijds heeft de rechtbank rekening gehouden met de persoon van de verdachte, het belang van zijn behandeling en de relatief jonge leeftijd van de verdachte die besef heeft getoond van de ernst van de gebeurtenissen. 

Uitspraken

Meest gelezen berichten