Laden...

Veroordelingen voor 6 verdachten in grote hennepzaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Veroordelingen voor 6 verdachten in grote hennepzaak
Maastricht, 27 januari 2022

In 8 strafzaken heeft de rechtbank Limburg vandaag uitspraak gedaan. Zes verdachten hebben volgens de rechtbank in de periode van 1 april 2018 tot en met 20 november 2018 samen met nog anderen deel uitgemaakt van een criminele organisatie. Deze hield zich bezig met de teelt van en de handel in grote hoeveelheden hennepstekken en het plegen van voorbereidingshandelingen voor de bedrijfsmatige of grootschalige hennepteelt. Twee verdachten zijn vrijgesproken. De politie heeft naar aanleiding van anoniem verkregen informatie onderzoek verricht, onder andere door middel van observaties en het afluisteren van telefoonlijnen. Zo is de politie de leden van de criminele organisatie op het spoor gekomen.

Growshop en hennephandel

De leider van de criminele organisatie was de eigenaar van een growshop. De hennepstekken konden besteld worden in zijn growshop en afgehaald worden in loodsen. De eigenaar heeft ter terechtzitting bekend dat hij vanuit zijn growshop in hennepstekken handelde. In zijn bedrijfspand en bij hem in gebruik zijnde loodsen zijn goederen (in grote hoeveelheden) voor de grootschalige teelt van hennep aangetroffen. Bij een aantal klanten van de growshop, dat grote hoeveelheden hennepstekken had besteld, is daadwerkelijk een hennepplantage aangetroffen. De rechtbank acht bewezen dat de aangetroffen goederen bestemd waren voor de illegale hennepteelt en dat de eigenaar van de growshop en zijn werknemers dit wisten. 

Straffen

De rechtbank heeft de leider van de criminele organisatie tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van 15 maanden met aftrek van het voorarrest veroordeeld. Andere leden van de criminele organisatie, zoals medewerkers van de growshop en de leveranciers en een afnemer van hennepstekken, kregen (deels) voorwaardelijke gevangenisstraffen en taakstraffen. De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat de verdachten lang hebben moeten wachten op de afronding van hun strafzaak.

Ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel

Behalve dat de rechtbank straffen heeft opgelegd, heeft de rechtbank bij 4 van de verdachten bepaald dat zij het wederrechtelijk verkregen voordeel moeten terugbetalen. Daarbij gaat het om bedragen van 30.134 euro tot 478.904 euro. 

Uitspraken