Veroordelingen voor snel- en ramkraken Zuid-Limburg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Veroordelingen voor snel- en ramkraken Zuid-Limburg
Roermond, 22 maart 2019

De rechtbank Limburg heeft vandaag 8 mannen veroordeeld voor het plegen van een groot aantal snel- en ramkraken op winkels, supermarkten en tankstations in Zuid-Limburg in 2013 en 2014. De verdachten die het vooral hadden voorzien op sigaretten opereerden in verschillende samenstelling. Bij het merendeel van de kraken werd dezelfde werkwijze gehanteerd. Ruiten werden ingegooid met een stoeptegel of puien geramd met een auto. In de winkels werden kasten of rekken geforceerd waarna de sigaretten in een dekbedovertrek werden gegooid en meegenomen. De kraken vonden vaak midden in de nacht binnen een paar minuten plaats. Bij de inbraken zijn veelal gestolen auto’s gebruikt. Een negende verdachte is veroordeeld voor heling van een buit van 8.000 euro aan sigaretten.

Openheid van zaken

De rechtbank heeft bij het opleggen van de straffen in sterke mate rekening gehouden met het lange tijdverloop van soms tot wel 5 jaar tussen het plegen van de strafbare feiten en de uiteindelijke berechting van de verdachten. Daarnaast heeft de rechtbank gekeken naar de rol van iedere afzonderlijke verdachte in het geheel en de door hem getoonde proceshouding. Zo heeft de rechtbank het bij 2 verdachten sterk in hun voordeel meegewogen dat zij als enigen openheid van zaken hebben gegeven en daarmee het politieonderzoek behulpzaam zijn geweest. In de vonnissen staat de rechtbank eveneens stil bij de gedupeerde winkeliers die zich door het grove optreden van de verdachten geconfronteerd zagen met een enorme ravage en grote schade. En dat soms meer dan één keer.

Gevangenis- en taakstraffen

De rechtbank legt aan 4 verdachten voor hun aandeel in de ram- dan wel snelkraken gevangenisstraffen op variërend van 30 maanden waarvan 12 voorwaardelijk tot 12 maanden waarvan 5 voorwaardelijk. Dit betreft verdachten van nu 24, 25, 30 en 43 jaar oud.
Daarnaast zijn grotendeels voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd al dan niet in combinatie met taakstraffen tot 480 uur.

Uitspraken

Meest gelezen berichten