Laden...

Veroordelingen voor vergismoord Lovendaalseweg Venlo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Veroordelingen voor vergismoord Lovendaalseweg Venlo
Maastricht, 13 november 2019

De rechtbank Limburg heeft vandaag de 3 verdachten van de zogeheten vergismoord op Tanja Gurskaja veroordeeld tot gevangenisstraffen van 14, 20 en 24 jaar.

Wat is er gebeurd?

Op 25 oktober 2012 werd Tanja Gurskaja voor haar woning aan de Lovendaalseweg in Venlo doodgeschoten. De verdachten die de moord hebben uitgevoerd, zijn een 39-jarige man en een 40-jarige man. De man van 39 heeft uiteindelijk als kroongetuige openheid van zaken gegeven. Hij heeft verklaard dat de 40-jarige man de schutter is geweest en dat het de bedoeling was om de partner van Gurskaja te doden. De derde verdachte, een 58-jarige man, had namelijk daartoe aan de 39-jarige man de opdracht gegeven, nadat hij, de derde verdachte, met de partner van Gurskaja in conflict was geraakt.

Slachtoffer

Hoewel het de bedoeling was van de verdachten om de partner van Gurskaja te vermoorden, werd zij het uiteindelijke slachtoffer. De poging tot moord op haar partner werd zo een moord op haar.

Straffen

De rechtbank heeft aan de opdrachtgever een gevangenisstraf opgelegd van 24 jaar, aan de 40-jarige schutter een gevangenisstraf van 20 jaar en aan de 39-jarige man, die alles regelde om de opdracht uit te voeren en ook zelf aanwezig was op de Lovendaalseweg, een gevangenisstraf van 14 jaar.

Kroongetuige

De rechtbank heeft bij die laatste straf de eis van de officier van justitie gevolgd. Deze eis was ingegeven door de toezegging op dit punt die door het Openbaar Ministerie aan de kroongetuige is gedaan. De rechtbank heeft ook voor het bewijs in deze zaak gebruik gemaakt van de verklaringen van de kroongetuige. Deze verklaringen zijn steeds consistent en kunnen op onderdelen verankerd worden in ander bewijsmateriaal.

Uitvaartkosten

De verdachten moeten aan de nabestaande van Gurskaja de uitvaartkosten vergoeden. De overige vorderingen voor geleden materiële en immateriële schade zullen door de burgerlijke rechter moeten worden beoordeeld.  

Uitspraken