Laden...

Veroordelingen wegens ontvoering en afpersing Horst

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Veroordelingen wegens ontvoering en afpersing Horst
Roermond, 21 december 2023

De rechtbank Limburg heeft vandaag 6 verdachten in de leeftijd van 21 tot 25 jaar veroordeeld voor ontvoering en (poging tot) afpersing en diefstal op 25 juli 2022 in Horst. Het slachtoffer was een 27-jarige man uit Venray. Twee broers die een leidende rol hadden, krijgen een celstraf van 4 jaar. Twee andere hoofdverdachten zijn voor hun aandeel bestraft met gevangenisstraffen van 3 en 2,5 jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk. De 2 verdachten die hen behulpzaam waren, zijn veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur gecombineerd met een voorwaardelijke gevangenisstraf. Een destijds minderjarige verdachte (17 jaar) was alleen medeplichtig aan de ontvoering. Van afpersing en diefstal is hij vrijgesproken. Hij krijgt een voorwaardelijke jeugddetentie en een werkstraf. 

Wat is er gebeurd?

Een paar weken voor 25 juli 2022 ontstond het plan om het slachtoffer naar een plek te lokken en hem te ontvoeren, met het doel geld en drugs van hem af te pakken. Iedere verdachte kreeg bij de uitvoering van dit plan een eigen rol toebedeeld. Eén van hen maakte een afspraak met het slachtoffer om drugs van hem te kopen. Daarvoor moest hij ’s avonds naar de Molengatweg in Horst komen. Twee verdachten zaten daar al te chillen op een bankje zodat het slachtoffer geen argwaan zou krijgen. Ondertussen waren zij op de uitkijk en hielden de anderen via een groepsapp op de hoogte. Bij aankomst van het slachtoffer werd zijn auto geblokkeerd, sprong een verdachte op de motorkap en sloeg de voorruit kapot. Het slachtoffer werd door meerdere mannen met bivakmutsen onder dreiging met een vuurwapen en met geweld uit zijn auto gehaald en in de kofferbak gedwongen. Hij is geslagen en raakte gewond aan zijn hoofd. 

Vastgehouden in het bos

Vervolgens is het slachtoffer naar een hutje in het bos gereden. Zijn ontvoerders dwongen hem de locatie van zijn stashplek te noemen. Een paar van hen heeft daar vervolgens drugs opgehaald. Verder hebben zij geprobeerd geld en cryptovaluta van het slachtoffer afhandig te maken. Daarbij is gedreigd met vuurwapens en werd er een snoeischaar tegen de tenen van het slachtoffer gezet. 

Anders dan een krantenkop suggereerde, is het slachtoffer niet ‘urenlang gemarteld’. Het bleef bij dreiging. 

Strafmaat en ontneming

In het vonnis van de rechtbank staat dat de ontvoering voor de verdachten kennelijk een manier was om snel geld te verdienen, maar dat het voor het slachtoffer angstaanjagende uren zijn geweest. Hij ondervindt daarvan nog steeds de nare gevolgen. Ook zijn familie heeft in angst gezeten. Door een berichtje dat het slachtoffer nog vanuit de kofferbak kon verzenden, wisten zij dat hij in de problemen zat. Ze konden zijn locatie echter niet achterhalen. Dat heeft de rechtbank betrokken bij de hoogte van de straffen. Daarnaast houdt de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van iedere verdachte zoals hun leeftijd en of zij eerder strafbare feiten hebben gepleegd. 

De 3 verdachten die de buit onderling hebben verdeeld, moeten dit geld aan justitie terugbetalen. Dat is 2.300 euro per persoon. Ook is aan het slachtoffer een schadevergoeding toegekend.


Uitspraken