Laden...

Verplichtezorgdossiers digitaal inzien? Binnenkort ook bij onze rechtbank

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Verplichtezorgdossiers digitaal inzien? Binnenkort ook bij onze rechtbank
Limburg, 14 juni 2022

Vanaf 27 juni 2022 kunnen advocaten altijd en overal het digitale zaakdossier in verplichtezorgzaken (Wvggz, Wzd en Wfz) raadplegen via Mijn Rechtspraak. Via het webportaal kunnen zij ook digitaal communiceren over de zaak met de rechtbank. Na een succesvolle pilot bij de rechtbank Gelderland krijgen ook advocaten in ons arrondissement toegang tot hun digitale verplichtezorgdossiers. Alle communicatie in dit soort zaken verloopt vanaf 27 juni dan ook via Mijn Rechtspraak en niet meer via Veilig Mailen. 

Hoe worden advocaten aangesloten?

Advocaten hebben al toegang tot Mijn Rechtspraak voor het indienen van verzoekschriften. Op deze zelfde plek kunnen zij nu ook het digitale verplichtezorgdossier bekijken. Ze kunnen dan alle stukken van een zaak bekijken en downloaden. Via het portaal kunnen advocaten ook eenvoudig stukken in pdf-formaat uploaden. Na elk ingediend stuk ontvangt de advocaat automatisch een digitale ontvangstbevestiging voor de eigen administratie. 

Prettig: alle stukken op een centrale plek

Aan de pilot bij de rechtbank Gelderland namen zo’n 70 advocaten deel. Marten Kok is één van die advocaten. Hij ervaart het werken met Mijn Rechtspraak als positief. “Het webportaal werkt niet ingewikkeld. Het is vooral prettig dat alle stukken en communicatie over de zaak op een centrale plek staan. Een verzoek om contra-expertise of je standpunt dat je vooraf kenbaar wilt maken, kun je zo uploaden in het webportaal. Tegen collega-advocaten zou ik willen zeggen: stap in en doe mee met de faciliteiten die de Rechtspraak biedt. Zo kunnen we samenwerken om het webportaal in de toekomst verder te ontwikkelen.” 

Project Digitale Toegang

Digitaal communiceren in verplichtezorgzaken is onderdeel van het project Digitale Toegang van de Rechtspraak. Daarmee wil de Rechtspraak in de komende jaren eenvoudige digitale toegang realiseren voor alle rechtzoekenden en proces-vertegenwoordigers in civiel recht en bestuursrecht. Naast verplichtezorgzaken kunnen advocaten al beslagrekesten digitaal indienen. Daarnaast wordt op dit moment digitaal procederen bij enkele gerechten beproefd in gemeenschappelijke verzoeken echtscheiding en hoger beroep rijksbelastingzaken. 

Heeft u een concrete vraag over digitaal communiceren in verplichtezorgzaken? Neem dan contact op met het Rechtspraak Servicecentrum.

Uitspraken