Verwijdering van dekschuiten naast woonboten Maastricht mag voorlopig niet doorgaan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Verwijdering van dekschuiten naast woonboten Maastricht mag voorlopig niet doorgaan
Maastricht, 01 februari 2019

Vandaag heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg in 7 zaken geoordeeld dat de gemeente Maastricht voorlopig niet handhavend mag optreden tegen woonbootbewoners omdat niet duidelijk is of de gemeente een juiste belangenafweging heeft gemaakt bij haar beslissing om dekschuiten te verwijderen.

Handhavingsactie

De gemeente wil het gebied rond de Stuwweg opknappen en stelt zich op het standpunt dat de illegaal geplaatste dekschuiten verwijderd moeten worden. Om te zorgen dat de woonbootbewoners ook daadwerkelijk de dekschuiten verwijderen, heeft de gemeente de bewoners een last onder dwangsom opgelegd. Een aantal bewoners heeft vervolgens om een voorlopige voorziening verzocht.

Belangenafweging

De voorzieningenrechter is van oordeel dat de dekschuiten geen onderdeel uitmaken van de woonboten en ook niet kunnen worden aangemerkt als zelfstandige woonboten. De dekschuiten zijn in strijd met het bestemmingsplan. Om tot handhaving over te kunnen gaan, moet de gemeente echter het belang van handhaving af te zetten tegen de belangen van de woonbootbewoners. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter is onvoldoende duidelijk of deze belangenafweging heeft plaatsgevonden. Hierbij is van belang dat de bewoners stellen dat de woonboten zonder de dekschuiten (zonder zeer ingrijpende maatregelen) niet meer toegankelijk zijn en niet meer veilig kunnen worden betreden. De voorzieningenrechter bepaalt dan ook dat de gemeente tot de uitspraak in de bodemprocedure niet tot handhaving mag overgaan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten