Laden...

Voorwaardelijke gevangenisstraf, werkstraf en houdverbod voor onthouden zorg aan dieren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Voorwaardelijke gevangenisstraf, werkstraf en houdverbod voor onthouden zorg aan dieren
Maastricht, 12 september 2023

2 verdachten uit Maria Hoop zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden, een werkstraf van 120 uur en een houdverbod voor dieren (met uitzondering van maximaal 5 honden) voor de duur van 10 jaar. Dat heeft de rechtbank Limburg vandaag beslist. 

Verwaarlozing van dieren

Bij 3 inspecties in 2021 in en rondom de woning waar de verdachten de dieren hielden, zijn ernstige misstanden geconstateerd. Zo hadden veel dieren geen droge en schone schuilplaats, moesten zij in hun eigen urine en ontlasting staan en liggen en hadden zij geen toegang tot (schoon) drinkwater. Veel honden hadden een slecht gebit, een vervilte vacht, vieze oren, lange nagels en vervuilde ogen. Ook veel andere dieren waren in een slechte toestand.

Geen inzicht

Op de zitting bleven de verdachten halsstarrig volhouden dat zij niets verkeerd hadden gedaan, dat de dieren gezond waren en dat de verzorging en de huisvesting voldeden: de autoriteiten en zij hadden enkel een andere zienswijze. De rechtbank maakt zich ernstige zorgen over de bereidheid en geschiktheid van de verdachten om zich aan de regels te houden die voor het houden en fokken van dieren gelden. Daarom legt de rechtbank in het belang van de bescherming van het dierenwelzijn aan de verdachten een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden op, met daaraan verbonden een verbod op het houden van dieren (met uitzondering van een roedel van 5 honden) voor de duur van 10 jaar. Daarnaast moeten de verdachten 120 uur werkstraf uitvoeren.

Uitspraken