Laden...

Vrijspraak voor opruiing via WhatsApp

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Vrijspraak voor opruiing via WhatsApp
Roermond , 29 januari 2021

De politierechter in Roermond heeft vandaag een 21-jarige man uit Hoensbroek vrijgesproken voor opruiing via WhatsApp. De verdachte stuurde afgelopen week via WhatsApp berichten naar iemand waarin hij vertelde dat hij bezig was mensen te verzamelen om het politiebureau in Hoensbroek in brand te steken, en vroeg aan die ander om mee te doen. De zaak is via het supersnelrecht behandeld.

De verdachte vertelde tijdens de zitting dat hij spijt heeft van zijn berichten en dat het vooral frustratie en stoere praat was. Hij was niet daadwerkelijk van plan het politiebureau in brand te steken.

Oordeel van de rechtbank

Het kenmerkende aan opruiing is dat iemand in het openbaar oproept strafbare feiten te plegen. Dat is volgens de politierechter in deze zaak niet gebeurd: het ging om een 1 op 1 WhatsApp-gesprek tussen de verdachte en 1 ander. Weliswaar is hij ontzettend dom en gevaarlijk bezig geweest, maar hij heeft zich niet schuldig gemaakt aan opruiing.

De politierechter heeft de verdachte dan ook vrijgesproken.

Uitspraken