Laden...

Wederom gevangenisstraffen opgelegd voor spugen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Wederom gevangenisstraffen opgelegd voor spugen
Roermond, 02 april 2020

Zowel gisteren als vandaag zijn door de rechtbank Limburg gevangenisstraffen opgelegd voor het bespugen van een ander persoon. Beide zaken zijn via supersnelrecht behandeld.

Waar gingen de zaken over?

De zaak van woensdag betrof een 34-jarige man die in eerste instantie door de politie was opgepakt voor overlast terwijl hij dronken was. Tijdens de veiligheidsfouillering in zijn cel heeft de man zich verzet en daarbij in het gezicht van een agent gespuugd. De man heeft daarbij niets geroepen over corona en heeft de agent ook niet anderszins verbaal of fysiek bedreigd. De verdachte heeft het spugen eerlijk bekend en gaf aan dat hij geen bedoeling had tot het toebrengen van letsel met het spugen. Verdachte gaf aan dat hij heel erg dronken was en niet heeft nagedacht over de coronarisico’s. Hij heeft uitgebreid spijt betuigd. Dit alles heeft de rechtbank meegewogen in haar straf en heeft de man 4 weken gevangenisstraf opgelegd, conform de eis van de officier van justitie.

Vandaag stond een 19-jarige man terecht voor het spugen naar een hulpverlener in een crisisopvang. Hij heeft het slachtoffer op haar hand en kleding gespuugd. Hij heeft een gevangenisstraf van 6 weken gekregen. Ook dit was conform de eis van de officier van justitie. De rechter heeft in haar overwegingen meegewogen dat de verdachte bij het spugen weliswaar niet gesproken heeft over corona, maar wel dat het in deze tijd wereldwijd bekend is dat het zeer gevaarlijk voor de (volks)gezondheid en maatschappelijk gezien zeer ongepast is om naar iemand te spugen en zeker naar een hulpverlener die in deze tijden een cruciale functie vervult.

Uitspraken