Laden...

12 Jaar cel en GBV-maatregel voor man die eigen vrouw doodde

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > 12 Jaar cel en GBV-maatregel voor man die eigen vrouw doodde
Lelystad, 21 juli 2021

Een 41-jarige man uit Amsterdam is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Ook legt de rechtbank hem de maatregel gedragsbeïnvloeding en vrijheidsbeperking op (GBV-maatregel). De man wurgde in september vorig jaar zijn eigen vrouw met meerdere touwen. Vlak daarna reed hij naar zijn werk en stak hij in op een collega; die raakte gewond. 

Ruzie

Op de zitting verklaarde de man dat hij op 19 september naar het huis van zijn vrouw (en de moeder van hun vier kinderen) in Bussum kwam en dat ze in de slaapkamer ruzie kregen. Daar heeft hij een paar touwen om haar nek gebonden en stevig aangesnoerd. Vervolgens ging hij naar zijn werk. Toen hij terugkwam was ze dood. Volgens de rechtbank zijn er geen aanwijzingen dat iemand anders in de woning aanwezig is geweest. De conclusie moet dan ook zijn dat verdachte zijn vrouw heeft gedood. Uit het pathologieonderzoek volgt dat verwurging de doodsoorzaak is. 

Collega

De man liet zijn vrouw in haar woning achter en ging vervolgens op zijn bromfiets naar zijn werk. Toen hij daar aankwam, stak hij zonder noemenswaardige reden met een mes in op een collega. Die werd onder meer in zijn buik geraakt. Dit steekincident is ook gezien door een getuige. Die heeft bij de politie verklaard hoe de man meerdere keren op zijn collega instak.  

Geen tbs; wél een GBV-maatregel

De psychiater en psycholoog die de verdachte onderzochten, komen tot de conclusie dat bij hem sprake is van een licht verstandelijke beperking. Op basis van het onderzoek kan niet worden gesproken van een persoonlijkheidsstoornis. De ten laste gelegde feiten vonden plaats op een moment waarop verdachte in zijn beleving volledig machteloos moest accepteren dat het hem niet lukte om hun uithuisgeplaatste kinderen weer terug naar huis te brengen. Hij kon niet goed omgaan met de oplopende spanningen en emoties. De deskundigen adviseren de verdachte tbs met voorwaarden op te leggen. De rechtbank legt dit advies naast zich neer omdat tbs met voorwaarden alleen gekoppeld kan worden aan een maximale gevangenisstraf van 5 jaar. En dat is in deze zaak te weinig. Tbs met dwangverpleging, zoals de officier van justitie heeft geëist, is volgens de rechtbank ook niet aan de orde. Op basis van de onderzoeken kan namelijk niet geconcludeerd worden dat bij de man sprake is van een psychiatrische voorgeschiedenis of een persoonlijkheidsstoornis. Bovendien wordt het recidiverisico ingeschat op laag of matig. Gelet hierop legt de rechtbank de man wel een GBV-maatregel op. Daarnaast wordt de man veroordeeld tot 12 jaar cel voor de doodslag op zijn vrouw en de poging tot doodslag op zijn collega. Dit is één jaar meer dan door de officier van justitie is geëist. Ook moet de man schadevergoedingen betalen aan zijn kinderen en de collega.

Uitspraken