Laden...

6 Jaar cel en tbs voor man die gevangenisbewaarder wilde doden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > 6 Jaar cel en tbs voor man die gevangenisbewaarder wilde doden
Utrecht, 08 juli 2021

Een 28-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een celstraf van 6 jaar. Ook krijgt hij opnieuw tbs met dwangverpleging opgelegd. De man zat gedetineerd in de penitentiaire inrichting (PI) in Nieuwegein toen hij een pan met hete olie over een bewaarder heen gooide en hem stak met een mes. Daarnaast mishandelde hij nog een andere bewaarder.

Hete olie

Op 1 januari van dit jaar waren de slachtoffers, beide medewerkers van de PI in Nieuwegein, aan het werk. Eén van hen was bezig met een cel-inspectie. Vanuit het niets gooide de verdachte een pan met hete olie over hem heen, waarna hij op de grond viel. De verdachte stak hem vervolgens drie keer met een aardappelschilmesje in zijn rug. Een andere bewaarder schoot zijn collega te hulp door boven op de verdachte te springen. Door de olie op de grond gleed hij uit en verloor hij de controle op de verdachte. Die duwde zijn beide duimen meerdere keren in de ogen van de bewaarder die op grond lag.

Voorbedachten rade

De verdachte bekende op zitting dat hij hete olie in het gezicht van de bewaarder heeft gegooid, hem meerdere keren stak met een mes en bij een ander zijn ogen indrukte. Het mes had hij naar eigen zeggen in de PI ‘geleend’. Ook vertelde hij over een telefoongesprek dat hij vlak voor de aanvallen had met zijn moeder. Daarin kondigde hij zijn plannen al aan én zei hij dat hij ‘ze dood ging maken’. Dit telefoongesprek vanuit de PI is opgenomen en ook door de politie teruggeluisterd. Uit het gesprek met zijn moeder en het lenen van het mes leidt de rechtbank af dat verdachte al even wist wat hij wilde doen. Uiteindelijk voerde hij zijn plan ook uit. Dit maakt dat volgens de rechtbank sprake is van voorbedachten rade. Verdachte heeft zich dan ook schuldig gemaakt aan poging tot moord, zware mishandeling en poging tot zware mishandeling van de andere bewaarder.

Straf

De man zat in de PI in Nieuwegein een gevangenisstraf uit voor een poging tot zware mishandeling. Daarnaast is hem naar aanleiding van dat feit tbs met dwangverpleging opgelegd. Bij de man is sprake van verschillende stoornissen. Ook in de zaak die nu voorligt, wordt geadviseerd tbs met dwangverpleging op te leggen. De rechtbank neemt dit advies over. De officier van justitie had naast tbs een gevangenisstraf van 8 jaar geëist. De rechtbank legt de man twee jaar minder op omdat tijdens de detentie een zwaarder regime op hem zal worden toegepast. Ook krijgt hij minder vrijheden. Tot slot houdt de rechtbank bij de strafoplegging rekening met het feit dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is.

Uitspraken