Laden...

6 Jaar cel en tbs voor mensenhandel van meerdere jongens

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > 6 Jaar cel en tbs voor mensenhandel van meerdere jongens
Utrecht, 27 januari 2021

Twee mannen van 65 en 60 jaar zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en tbs met dwangverpleging. Het tweetal maakte zich in 2017 en 2018 schuldig aan mensenhandel van meerdere kwetsbare jongens. Een deel van hen was minderjarig. Nadat ze via internet waren benaderd werden ze door de verdachten ingezet voor prostitutie.

Proefdate

De verdachten zochten via een chatsite contact met hun slachtoffers. Dit waren vaak kwetsbare, jonge jongens die net of nog net niet 18 jaar waren. Na chatgesprekken volgde een fysieke afspraak bij de verdachten thuis. Ze hadden het dan over de te maken afspraken en er vond ook een zogenoemde proefdate plaats. De verdachten wilden op die manier zien of een jongen geschikt was voor de prostitutie, of hij goed met klanten om kon gaan én of hij in staat was om seksuele handelingen bij mannen te verrichten. De 60-jarige verdachte had dan seks met het slachtoffer, terwijl de ander toekeek.

Website

De verdachte die toekeek, maakte foto’s en filmpjes van de jongens. Deze foto’s werden daarna bewerkt door de ander. Ze maakten profielen aan en plaatsten seksadvertenties van de jongens op een website waarop tegen betaling seks werd aangeboden. De verdachten gaven de jongens een werktelefoon, maar regelden de communicatie met de klanten grotendeels zelf. De slachtoffers ontvingen hun klanten bij de verdachten thuis óf ze werden door de verdachten naar de klanten gebracht. Uit chatgesprekken tussen de verdachten blijkt dat zij ook regelmatig onderling contact hadden over het aanbieden van de jongens. Vrijwel alle slachtoffers verklaren dat ze voor een seksdate 150 euro moesten vragen. Van dat bedrag moesten ze 20 procent afstaan aan de verdachten. Ook moesten de slachtoffers soms seks hebben met (één van) de verdachten of andere ontuchtige handelingen ondergaan.

Straf

Volgens de rechtbank wilden de verdachten vanaf het begin geld verdienen aan de jongens en waren ze uit op seksuele voordelen voor zichzelf. Ze hebben hierbij nooit rekening gehouden met de gevolgen voor de slachtoffers. In totaal zijn zeven jongens slachtoffer geworden van de mensenhandel. Daarnaast heeft de 60-jarige verdachte ook meerdere keren tegen betaling seks gehad met minderjarigen. De verdachten zijn in het verleden eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten. Daarnaast is bij beiden sprake van stoornissen die volgens de rechtbank behandeld moeten worden. De rechtbank legt aan de verdachten een celstraf op van 6 jaar én tbs met dwangverpleging. De officier van justitie had 10 en 8 jaar cel geëist. De opgelegde straffen zijn lager omdat de rechtbank niet alle feiten bewezen acht én omdat de rechtbank wil dat de mannen binnen een aanvaardbare termijn worden behandeld. Naast een celstraf moeten de verdachten ook een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers én moeten ze het verdiende geld terugbetalen aan de Staat. 

Uitspraken