Laden...

Amersfoortse man veroordeeld voor ontucht met zijn kinderen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Amersfoortse man veroordeeld voor ontucht met zijn kinderen
Utrecht, 20 februari 2020

Een 76-jarige man uit Amersfoort is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Daarnaast legt de rechtbank hem een contactverbod op met zijn kinderen. De man heeft zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van zijn dochter en zijn twee zoons.

Misbruik

Het misbruik begon bij zijn oudste zoon, die toen 5 of 6 jaar oud was. De man vergreep zich in de periode daarna ook aan zijn dochter en zijn andere zoon. Alle drie de kinderen moesten seksuele handelingen bij de man verrichten en ondergaan. Hij misbruikte de situatie, als moeder weg of beneden was, om zijn eigen lusten te bevredigen. Met dreigementen zorgde hij ervoor dat zijn kinderen jarenlang hun mond hielden.

Pedofiele stoornis

De man is in 1986 veroordeeld voor ontucht met kinderen uit zijn vorige huwelijk. Ook in 2017 is hij veroordeeld, toen voor potloodventen. De man is meermalen onderzocht, door een psycholoog en een psychiater. Hij werkte maar beperkt mee aan dit onderzoek en ontkent de strafbare feiten. Op basis van eerdere zedendelicten uit 2017 kwam de psychiater tot de conclusie dat er bij de man sprake is van een pedofiele stoornis. Omdat de man geen noodzaak ziet tot behandeling adviseert de psychiater tbs met dwangverpleging. De rechtbank neemt die conclusies over.

Straf

De man heeft met zijn lichamelijke integriteit het vertrouwen van zijn kinderen geschonden en hun normale seksuele ontwikkeling verstoord. Slachtoffers van seksueel misbruik zullen de psychische en lichamelijke gevolgen daarvan nog lange tijd meedragen. De ernst van die problemen – veroorzaakt door de verdachte - zal in de toekomst moeten blijken. De rechtbank rekent dit alles de man zwaar aan. Bij het bepalen van de straf is ook meegenomen dat hij eerder is veroordeeld voor vergelijkbare strafbare feiten. Zijn leeftijd is geen aanleiding om een lagere straf op te leggen. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Uitspraken