Laden...

Bijzonder hoogleraar Rechtspraak houdt oratie: ‘het civiele procesrecht als struikelblok’

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Bijzonder hoogleraar Rechtspraak houdt oratie: ‘het civiele procesrecht als struikelblok’
Utrecht, 29 maart 2022
Kim van der Kraats, rechter bij de rechtbank Midden-Nederland, houdt op woensdag 30 maart haar oratie vanwege haar benoeming tot bijzonder hoogleraar Rechtspraak aan de Universiteit Utrecht.  Leerstoel rechtbank

Op de zogenoemde leerstoel van de rechtbank doet zij sinds september 2020 onderzoek naar de rol van de rechtspraak en de rechter in de moderne samenleving. Van der Kraats zal op 30 maart het ambt als bijzonder hoogleraar officieel aanvaarden met het houden van een oratie, getiteld: ‘het civiele procesrecht als struikelblok’. 

Onderzoek naar de kantonrechter

Jaarlijks doet de kantonrechter uitspraak in honderdduizenden civiele zaken (geschillen tussen burgers of organisaties). De procespartijen zijn in dit soort zaken niet verplicht om een advocaat of juridische ondersteuning te nemen. Dat betekent dus dat zij een civiele procedure vaak zonder juridische kennis voeren. Van der Kraats heeft onderzocht of deze groep mensen in de civiele procedures wel voldoende tot hun recht komt. Of dat het civiele procesrecht – waarin is vastgelegd welke regels er gelden – een te groot struikelblok oplevert op hun weg naar recht. In haar oratie komt Van der Kraats met voorstellen om de civiele procedure voor mensen zonder juridische kennis te verbeteren en te versimpelen.

Uitspraken