Laden...

Cel- en taakstraffen voor leden Zeister inbrekersbende

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Cel- en taakstraffen voor leden Zeister inbrekersbende
Utrecht, 19 augustus 2021

Zeven mannen zijn veroordeeld tot taakstraffen en gevangenisstraffen voor het plegen van woninginbraken en andere vermogensdelicten in en rondom Zeist. Volgens de rechtbank Midden-Nederland waren zes van hen ook lid van een criminele bende die zich bezig hield met het plegen van woninginbraken. Een aantal van hen maakte zich ook schuldig aan afpersingen en bedreigingen. 

Jongens werden afgeluisterd na overlastmeldingen

Vanaf eind 2018 vinden in Zeist verschillende incidenten plaats. De politie krijgt in die periode verschillende overlastmeldingen over de jeugdige ‘Koppelgroep’ waarop wordt besloten om twee leden van die groep af te luisteren. De politie kon met meerdere gesprekken meeluisteren die gingen over inbraken in en rondom Zeist. Uit de tapgesprekken blijkt dat de twee zich samen met anderen bezighielden met woninginbraken.

Aanzienlijke schade

De leider van de groep, een 21-jarige man uit Zeist, profileert zich als een man die enkel oog heeft voor zijn eigen (financiële) belang. Hij lijkt zich onaantastbaar te voelen. Zonder enig respect voor de eigendom van anderen heeft hij stelselmatig en op brutale wijze een groot aantal goederen gestolen. De – kwetsbare – slachtoffers bleven vaak met aanzienlijke schade achter. Bovendien heeft de groep in en rondom Zeist bijgedragen aan een groot gevoel van onrust en onveiligheid.

Vier jaar cel

De rechtbank veroordeelt de mannen tot uiteenlopende straffen. De leider van de groep krijgt een gevangenisstraf van vier jaar. De andere leden van de criminele organisatie krijgen taakstraffen en deels voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd. Zij moeten zich allemaal melden bij de reclassering en zich ook aan andere voorwaarden houden, zodat de kans op herhaling van strafbare feiten zo klein mogelijk wordt. Ook mogen zij geen contact opnemen met elkaar en met een aantal slachtoffers. De verdachten moeten tot slot schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers.

Uitspraken