Laden...

Cel en tbs voor poging verkrachting in bos Driebergen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Cel en tbs voor poging verkrachting in bos Driebergen
Utrecht, 08 februari 2021

Een 38-jarige man uit Bilthoven is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden en tbs met dwangverpleging. De man probeerde een jaar geleden een vrouw te verkrachten in een bos in Driebergen. Volgens de rechtbank lijdt de man aan schizofrenie en is gedwongen behandeling noodzakelijk.

Meeslepen de bosjes in

Het slachtoffer wandelt op 11 februari vorig jaar met haar hond in het Mollenbos in Driebergen. Op een gegeven moment achtervolgt een man haar en pakt hij haar bij haar bovenarm vast. De vrouw begint te schreeuwen en roept dat ze het niet wil en dat hij weg moet gaan. De man verstevigt zijn greep, probeert de vrouw naar de bosjes te trekken, raakt ook haar borst aan en zegt dat hij ‘met haar wil neuken’. Op het moment dat hij haar opnieuw naar de bosjes trekt ziet de vrouw twee andere wandelaars en roept om hulp. Pas op het moment dat deze twee in de richting van de vrouw en de verdachte lopen laat de man los en gaat hij er vandoor. Vrijwel direct daarna wordt de politie gealarmeerd. Op basis van een beschrijving van de man wordt hij hem diezelfde middag nog aangehouden.

Intentie

De rechtbank vindt dat er genoeg steunbewijs is voor de verklaring van de vrouw. De twee getuigen bevestigen haar verhaal over wat er is gebeurd. Zij bevestigen ook dat de vrouw overstuur en paniekerig was nadat de man was weggelopen. De rechtbank twijfelt niet aan de intentie van de man: hij wilde haar verkrachten. Dit heeft hij duidelijk kenbaar gemaakt aan de vrouw.

Tbs met dwangverpleging

De man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Volgens deskundigen lijdt hij aan een psychische stoornis, namelijk schizofrenie. Deze stoornis beïnvloedde de man tijdens zijn handelen op 11 februari vorig jaar. Daarom kan de poging verkrachting hem slechts verminderd worden toegerekend. De deskundigen schatten in dat er een gerede kans is dat de man opnieuw de fout in gaat. De man is eerder in behandeling geweest maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat hij dit delict heeft gepleegd. Problematisch is dat de man niet inziet dat hij lijdt aan een stoornis. Daarom legt de rechtbank de man tbs met dwangverpleging op. Daarnaast veroordeelt de rechtbank de man tot een gevangenisstraf van 6 maanden.

Uitspraken