Laden...

Cel- en werkstraffen voor zogenoemde 'pedohunters'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Cel- en werkstraffen voor zogenoemde 'pedohunters'
Almere, 09 maart 2021

Twee mannen uit Hilversum en één uit Amsterdam zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot cel- en werkstraffen voor het plegen van openlijk geweld tegen een persoon. Het drietal confronteerde midden op straat in Hilversum een vermeende pedofiel met strafbare feiten die hij gepleegd zou hebben. De politierechter oordeelt dat de mannen hierbij te ver gingen.

Bewijs voor grooming

De drie verdachten verklaarden op zitting dat zij bij een zogenoemd ‘pedohunt-team’ horen. Door online contact te leggen met vermeende pedoseksuelen proberen ze de persoon in kwestie te laten denken dat hij op dat moment chat met een minderjarige. In deze zaak deed één van de verdachten zich voor als een 14- en 15-jarige jongen. Er ontstonden gesprekken waarbij de benaderde man ook seksueel getinte foto’s zou hebben gestuurd. Uiteindelijk lukte het de verdachten om een afspraak met de man te maken, waarbij hij dacht dat er seksuele handelingen verricht zouden worden. Op 16 december vorig jaar wilden ze hem met hun vergaarde bewijs voor grooming confronteren. Bij grooming wordt het vertrouwen van een slachtoffer gewonnen met het doel om deze seksueel te misbruiken.

Burgerarrest

De verdachten wilden naar eigen zeggen alleen maar een burgerarrest uitvoeren. Bij een burgerarrest houdt een gewone burger, bij betrapping op heterdaad van een strafbaar feit, een verdachte aan. De politie neemt het vervolgens zo snel mogelijk over. In deze zaak liepen de verdachten, samen met nog twee anderen, gemaskerd op het slachtoffer af. De confrontatie werd door iemand uit die groep gefilmd en later op Facebook geplaatst. Op die beelden is te zien hoe het gelijk uit de hand loopt. Het slachtoffer wordt vrijwel direct hardhandig achterover gedrukt. Als hij op de grond ligt, gaat een ander boven op hem zitten, krijgt hij een tik in zijn gezicht én gaat iemand op zijn hand staan.

Straffen

De politierechter oordeelt dat de verdachten te ver zijn gegaan. De mannen hadden wellicht een burgerarrest mogen uitvoeren, maar hadden zich hierbij wel aan de daarvoor geldende wetten en regels moeten houden. Het gebruikte geweld was niet passend en proportioneel. Aldus de rechtbank. De verdachten hadden na hun bevindingen en het maken van een afspraak direct de politie kunnen inschakelen. Dan had het nooit tot een gewelddadige confrontatie met het slachtoffer hoeven komen. De rechtbank veroordeelt de twee Hilversummers van 27 en 28 jaar tot een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één week. Gelet op zijn strafblad, waarop eerdere veroordelingen voor geweldsdelicten staan, krijgt de 25-jarige Amsterdammer een gevangenisstraf van 10 weken opgelegd, waarvan 2 weken voorwaardelijk. Ook geldt in zijn geval een taakstrafverbod. De man moet ook nog een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 weken uitzitten. Op zitting liet de officier van justitie nog weten dat ook de zedenzaak in behandeling is genomen.

Uitspraken