Laden...

Celstraf voor aanrandingen rond OV in Utrecht en Drenthe

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Celstraf voor aanrandingen rond OV in Utrecht en Drenthe
Utrecht, 28 januari 2019

Een 23-jarige man uit Utrecht heeft in februari 2018 vier jonge vrouwen aangerand in en rond het openbaar vervoer. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Achtervolgen

De vrouwen, die op dat moment tussen de 14 en 19 jaar waren, zijn afzonderlijk van elkaar aangerand door de man. Twee van hen stonden in Utrecht op de bus te wachten. Vanaf daar heeft de man de slachtoffers achtervolgd en vervolgens onder meer hun billen betast. Een derde slachtoffer is door de man bij haar billen gegrepen in het centrum van Utrecht. Ook zij werd achtervolgd, in dit geval tot in winkelcentrum Hoog Catharijne. De vierde aanranding vond plaats in de trein op het traject tussen Emmen en Coevorden. Ook dit slachtoffer werd achtervolgd en is uiteindelijk op meerdere plekken betast.

Drankgebruik

De aanrandingen hebben grote impact gehad op de slachtoffers die door het gedrag van de man angstige momenten hebben doorgemaakt. Iedereen moet zich op straat of in het openbaar vervoer veilig kunnen voelen. De man heeft zich kennelijk alleen laten leiden door zijn eigen (seksuele) drang, zonder zich te bekommeren om de gevolgen voor de jonge slachtoffers. Uit de rapporten van het Pieter Baan Centrum en de reclassering blijkt dat de man een alcohol- en cannabisprobleem heeft. Verder zijn er geen stoornissen vastgesteld. Om te voorkomen dat de man opnieuw de fout in gaat moet hij aan allerlei voorwaarden voldoen, waaronder een behandeling, een drugs- en alcoholverbod en reclasseringstoezicht. De rechtbank vindt dat het in deze zaak nodig is om een proeftijd van 3 jaar op te leggen en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Ook mag hij op geen enkele wijze contact opnemen met de Utrechtse slachtoffers.

Uitspraken