Celstraf voor dodelijk verkeersongeval Eemnes

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Celstraf voor dodelijk verkeersongeval Eemnes
Utrecht, 22 maart 2018

Een 33-jarige man uit Huizen is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een rijontzegging van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De man veroorzaakte in 2016 op de A27 bij Eemnes een ongeval waarbij een 23-jarige man om het leven kwam. Zijn vriendin raakte zwaargewond.

Macht over stuur

De man is in zijn Volvo met een snelheid van 175 kilometer per uur achterop een Volkswagen Caddy gebotst. Hierdoor verloor de bestuurder van de Caddy de macht over het stuur en is uiteindelijk van de weg geraakt en tegen een boom aan gereden. De 23-jarige bestuurder overleed ter plekke en zijn vriendin liep zwaar lichamelijk letsel op. De rechtbank is het met de officier van justitie eens dat er juridisch gezien sprake is van ‘aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag’. 

Onbegrijpelijk gedrag

Rechters hebben landelijke oriëntatiepunten voor straffen zodat voor dezelfde feiten ongeveer dezelfde straffen worden opgelegd. Bij deze vorm van schuld wordt een taakstraf van 240 uur genoemd. De rechtbank vindt dat er reden is om in dit geval een hogere straf op te leggen. Gevaarlijk verkeersgedrag leidt in toenemende mate tot verontwaardiging in de maatschappij. De rechtbank rekent de man ook zijn gedrag na het ongeval aan. Hij is weggelopen naar een parkeerplaats in de buurt zonder zich om de slachtoffers te bekommeren. Hij belde zijn vader die hij naar voren schoof als bestuurder. Omdat hij in eerste instantie verklaarde de bijrijder te zijn is geen alcoholtest bij de man afgenomen en is niet vast te stellen of hij te veel had gedronken. Een taakstraf is tegen deze achtergrond niet meer passend, zo oordeelt de rechtbank.

Kijk voor meer over de bestraffing bij verkeersdelicten op deze pagina.

Uitspraken

Meest gelezen berichten