Celstraf voor ontucht met minderjarig buurmeisje

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Celstraf voor ontucht met minderjarig buurmeisje
Lelystad, 10 augustus 2018

Een 72-jarige man uit Lelystad is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 8 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, voor ontucht met zijn buurmeisje. De man heeft het meisje in een periode van 2 jaar op verschillende momenten betast en gezoend.

Gefilmd

De verdachte en het slachtoffer wonen naast elkaar. De ontuchtige handelingen begonnen toen het meisje 11 jaar oud was, in 2015. De laatste keer, in mei 2017, is de man gefilmd door een oplettende buurman. Deze buurman heeft de beelden aan de moeder van het slachtoffer laten zien, waarna de politie is ingeschakeld. In 2015 heeft een buurvrouw ook al, anoniem, een melding gemaakt van ontuchtige handelingen van de man bij het meisje. De politie heeft toen besloten verder geen onderzoek te doen.

Buren

Dat de verdachte het slachtoffer een koekje heeft gegeven en dat zij haar buurman vervolgens vroeg om haar te omhelzen, zoals de man op zitting heeft verklaard, gelooft de rechtbank niet. Er zijn meerdere verklaringen van buren over de ontuchtige handelingen en er is een filmpje van gemaakt. De man heeft nooit stilgestaan bij de langdurige en ernstige schade van zijn handelen, maar heeft alleen zijn eigen bevrediging vooropgesteld. Hierdoor is een normale en gezonde seksuele ontwikkeling, waar ieder jong meisje recht op heeft, doorkruist.

Strafmaat

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die zijn opgelegd in vergelijkbare zaken. Vanwege de ernst van de feiten vindt de rechtbank dat alleen een gevangenisstraf passend , waarvan een deel voorwaardelijk  als stok achter de deur. De opgelegde straf is hoger dan de eis van de officier van justitie, maar de rechtbank legt geen contact- en gebiedsverbod op. De verdachte en het slachtoffer zijn buren. Het opleggen van die maatregel zou betekenen dat de verdachte en zijn familie moeten verhuizen. Inmiddels is er een jaar verstreken en zijn er geen nieuwe incidenten geweest. Ook speelt mee dat de gezondheid van de man niet goed is en hij daarnaast de zorg over zijn zieke vrouw heeft.

Uitspraken

Meest gelezen berichten