Laden...

Celstraf voor roekeloze automobilist die voetganger doodreed

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Celstraf voor roekeloze automobilist die voetganger doodreed
Utrecht, 08 juli 2021

Een 26-jarige man uit Utrecht die vorig jaar op een kruising op de Utrechtse Spinozaweg een voetganger doodreed is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden. Daarnaast moet de man voor 3 jaar lang zijn rijbewijs inleveren. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de man roekeloos heeft gereden, de zwaarste gradatie van schuld in de Wegenverkeerswet.

Doorgereden

De man reed op 26 april vorig jaar met hoge snelheid richting een kruising op de Spinozaweg. Hij reed op de voorsorteerstrook om naar rechts te gaan maar ging op het laatste moment toch rechtdoor. Hierbij heeft hij meerdere wachtende auto’s ingehaald en reed hij door rood. Het stoplicht voor rechtdoor stond al ruim 18 seconden op rood. Terwijl hij de kruising overstak reed hij een voetganger aan die op dat moment mocht oversteken. In plaats van te stoppen en eerste hulp te verlenen is de man doorgereden. Het slachtoffer, een 30-jarige man uit Utrecht, is overleden. De automobilist heeft de auto even verderop geparkeerd. Enkele uren later meldde hij zich op aanraden van zijn moeder bij de politie.

Roekeloos rijgedrag

De man heeft met opzet veel te hard gereden, dat gebeurt niet per ongeluk. Zo oordeelt de rechtbank. De maximale snelheid is 50 km/h, maar de man reed tussen de 67 en 94 km/h. Daarnaast heeft hij vlak voor de kruising meerdere auto’s rechts ingehaald en is vervolgens door rood gereden. Een getuige verklaarde dat hij het slachtoffer meters door de lucht zag vliegen. De rechtbank concludeert dan ook dat er sprake is van de zwaarste gradatie van schuld: roekeloosheid. Hij heeft opzettelijk meerdere verkeersregels overtreden en had kunnen weten dat het mis zou gaan. Na het ongeval is hij er vandoor gegaan. Anders dan de officier van justitie vindt de rechtbank dat de man daarmee een extra strafbaar feit heeft gepleegd.

DNA onderzoek

Dat op zitting naar voren werd gebracht dat niet wettig en overtuigend bewezen kan worden dat hij de bestuurder is, gelooft de rechtbank niet. In eerdere verhoren zei de man dat hij de bestuurder van de zwarte Skoda was. Dit blijkt ook uit het dossier. Uit onder meer technisch onderzoek blijkt dat het niet anders kan dat hij in de auto zat en de bestuurder was. Het is zijn schuld dat er een ongeval plaatsvond en dat het slachtoffer is overleden. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Naast de gevangenisstraf legt de rechtbank hem een rijverbod op. Hiermee wil de rechtbank voor langere tijd overige verkeersdeelnemers beschermen. Verder beslist de rechtbank dat de man direct moet beginnen met het uitzitten van zijn gevangenisstraf.

Uitspraken