Celstraf voor steekpartij op Smakkelaarsveld in Utrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Celstraf voor steekpartij op Smakkelaarsveld in Utrecht
Utrecht, 03 december 2018

Een 22-jarige man die in juni van dit jaar op het Smakkelaarsveld in Utrecht een andere man met een scherp voorwerp heeft gestoken is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk. Ook is de man veroordeeld voor een tweetal mishandelingen in februari 2017.

Smakkelaarsveld

Het slachtoffer van de steekpartij heeft verklaard dat hij op 23 juni 2018 samen met de verdachte op het Smakkelaarsveld was. Tegen de politie heeft de man gezegd dat hij een klap of duw kreeg en op de grond viel. Op beelden is te zien dat een derde man op de grond terecht komt en het slachtoffer bovenop die man valt. Twee seconden later, zo is te zien op de beelden, maakt de verdachte drie stekende bewegingen. Uit onderzoek blijkt dat het slachtoffer drie steekwonden en een klaplong heeft. Volgens de rechtbank is er geen sprake van poging doodslag, maar heeft verdachte wel een enorm risico genomen door, terwijl hij onder invloed was, lukraak meerdere keren op het slachtoffer in te steken.

Hoog Catharijne

Daarnaast heeft verdachte zich binnen 14 dagen twee keer schuldig gemaakt aan mishandeling in 2017. De man heeft, samen met anderen, het slachtoffer twee keer opgezocht en hem zonder reden in elkaar geslagen. Dit vond telkens plaats op een afgelegen stuk op Hoog Catharijne in Utrecht. De rechtbank neemt het de man bijzonder kwalijk dat hij op deze laffe wijze het slachtoffer heeft mishandeld.

Problematiek

Uit onderzoek blijkt dat verdachte problemen heeft met het reguleren van zijn agressie. Ook is er sprake van alcohol en drugsproblemen. Dit was het geval bij de steekpartij op 23 juni 2018, maar ook bij de twee mishandelingen in 2017. De rechtbank neemt de conclusies van deskundigen over en acht het aannemelijk dat verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Naast de gevangenisstraf vindt de rechtbank het belangrijk dat de man zich laat behandelen voor zijn agressie- en alcoholproblematiek. Ook wordt hem een contactverbod opgelegd met het slachtoffer van de steekpartij en met het slachtoffer van de mishandelingen in 2017.

Nadere informatie

Afdeling communicatie tel. 088 - 36 11788

Uitspraken