Laden...

Celstraffen voor bankmedewerkerfraude bij ouderen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Celstraffen voor bankmedewerkerfraude bij ouderen
Utrecht, 16 februari 2023

Een 20-jarige man uit Arnhem en een 24-jarige man uit Nijmegen zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor diefstal (door oplichting) van bankpassen van kwetsbare ouderen uit Gouda, waarmee meerdere grote bedragen zijn gepind. In totaal ging het om ruim 21.000 euro. Ook hebben ze zich schuldig gemaakt een poging tot oplichting van iemand uit Huis ter Heide. De rechtbank legt de 20-jarige man een celstraf op van 15 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Een 24-jarige medeverdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden.

Bankmedewerkerfraude

Tijdens deze diefstallen en poging tot oplichting heeft telkens een onbekend gebleven persoon de oudere slachtoffers telefonisch benaderd en zich voorgedaan als een bankmedewerker. Iedere keer was er toevallig een andere bankmedewerker – in twee gevallen in ieder geval de 24-jarige man – in de buurt om te komen helpen. De slachtoffers laten hem binnen, en nadat hij de woning heeft verlaten, blijkt dat onder meer de bankpas is weggenomen. Kort daarna worden er – door de 20-jarige man – met de weggenomen bankpassen meerdere geldbedragen gepind bij pinautomaten en in twee gevallen worden er ook nog een aantal mobiele telefoons gekocht. De drie diefstallen vonden plaats in mei van vorig jaar. Een maand later proberen de twee mannen het opnieuw bij een slachtoffer uit Huis ter Heide. Die krijgt argwaan en informeert zijn buurman. De twee slaan op de vlucht en worden kort daarna in de buurt in hun auto aangehouden. De lopende navigatie-opdracht was het adres van het vierde slachtoffer.

Kwetsbare ouderen

De twee mannen hebben op een schandelijke wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van een aantal zeer kwetsbare ouderen. De rechtbank tilt zwaar aan de geraffineerde en georganiseerde wijze waarop zij te werk zijn gegaan. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met straffen in vergelijkbare zaken. In de zaak van de 20-jarige man weegt de rechtbank weegt mee dat hij eerder is veroordeeld voor vermogensdelicten, maar ook met zijn jonge leeftijd en het feit dat hij, sinds hij in december onder voorwaarden is vrijgelaten, onder toezicht staat van de reclassering en zich aan alle voorwaarden houdt. De rechtbank legt hem daarom een voorwaardelijke gevangenisstraf op van 3 maanden, met diezelfde voorwaarden. De 24-jarige man krijgt een lagere straf opgelegd dan zijn medeverdachte omdat één van de drie diefstallen niet aan hem ten laste is gelegd en hij zich – in tegenstelling tot de 20-jarige man – niet eerder schuldig heeft gemaakt aan vermogensdelicten.

Uitspraken