Laden...

Celstraffen voor betrokkenheid bij drugslab Hagestein

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Celstraffen voor betrokkenheid bij drugslab Hagestein
Utrecht, 20 februari 2020

De rechtbank Midden-Nederland heeft vier mannen en een vrouw gevangenisstraffen opgelegd, variërend van 6 tot 27 maanden. Het vijftal was op verschillende manieren betrokken bij een laboratorium in Hagestein dat was ingericht voor de productie van harddrugs. Een andere vrouw, de ex van één van de verdachten, is samen met hem veroordeeld voor witwassen.

Drugslab

De politie treft op 30 januari 2018 in een grote loods in Hagestein een laboratorium aan. In de loods, die achter een woning staat, waren verschillende ruimten ingericht voor de productie van harddrugs. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt dat de aangetroffen voorwerpen en chemicaliën nodig zijn voor het maken van cocaïne en heroïne. Op het moment dat het drugslab wordt ontdekt, is geen drugs aanwezig. Het NFI schat, op basis van de grote hoeveelheid aangetroffen chemicaliën, dat de minimale hoeveelheid cocaïne die in het lab is of kon worden geproduceerd, tussen de 151 en 395 kilo ligt. 

Heterdaad

Als de politie de loods binnenvalt, kunnen twee verdachten op heterdaad worden aangehouden. Twee andere verdachten weten via het weiland achter de loods te ontsnappen. In de loods stonden ook vier stapelbedden. Op één van die bedden treft de politie een jas van één van de gevluchte verdachten aan met daarin onder andere zijn ID-bewijs, diverse telefoons en een grote hoeveelheid geld.

Ouder echtpaar

Twee andere verdachten zijn de eigenaren van de loods. Een man van 75 en zijn vrouw van 77 jaar verhuurden de loods aan de verdachten die betrokken waren bij het drugslab. De rechtbank vindt dat het echtpaar, door hun loods aan onbekende mannen te verhuren, een wezenlijke bijdrage leverde aan de productie van cocaïne en heroïne. Ze hebben alleen maar gedacht aan hun eigen financiële gewin, aldus de rechtbank.

Straf

De rechtbank legt het echtpaar dat de loods verhuurde een gevangenisstraf op van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Twee mannen die aanwezig waren in het drugslab en daar voorbereidingen troffen voor de productie van harddrugs, zijn veroordeeld tot 15 maanden cel, waarvan 5 voorwaardelijk. Een derde kreeg van de rechtbank 27 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Hij en zijn ex-vrouw hebben zich ook schuldig gemaakt aan witwassen. Zijn ex-vrouw kreeg 12 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk opgelegd. De drie mannen in het drugslab zijn vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank oordeelt dat daar te weinig bewijs voor is. Er kan alleen bewezen worden dat de drie op de dag van de ontdekking van het drugslab samenwerkten.

Uitspraken