Laden...

Celstraffen voor opruiing en geweld in Utrecht en Amersfoort

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Celstraffen voor opruiing en geweld in Utrecht en Amersfoort
Utrecht, 28 januari 2021

Een 32-jarige man uit Den Dolder en een 20-jarige man uit Amersfoort zijn door de politierechter veroordeeld tot celstraffen. De eerste verdachte kreeg 3 maanden opgelegd en de tweede verdachte 2 maanden, waarvan 1 voorwaardelijk. Beide verdachten stonden terecht in een supersnelrechtzitting voor feiten eerder deze week. De 32-jarige man riep in een WhatsApp-groep op tot geweld en rellen in Utrecht. De 20-jarige man gooide afgelopen dinsdag een steen naar een politiebus in Amersfoort.

Utrecht

De 32-jarige man uit Utrecht opperde in een WhatsApp-groep getiteld ‘25janrellen 030’ om een busje achteruit bij een supermarkt in te rijden en in brand te steken. Ook vermeldde hij dat hij thuis nog zwaar vuurwerk had liggen. De verdachte verklaarde later dat hij zich mee liet voeren door andere berichten in de appgroep. Hij vond zijn inbreng achteraf gezien stom en misplaatst, en had niet de intentie om echt geweld te plegen. Uit het dossier blijkt echter dat in de WhatsApp-groep wel degelijk concrete afspraken werden gemaakt om die avond rellen te organiseren. Aan dat gesprek deed ook de verdachte mee, met zeer concrete voorstellen. De politierechter ziet de berichten juist in deze tijdsgeest als zeer ernstig. Bovendien is er, zo stelt de rechter, ook risico op herhaling. De verdachte, die al een strafblad heeft, kreeg daarom conform de eis van het Openbaar Ministerie 3 maanden gevangenisstraf opgelegd.

Amersfoort

Op 25 januari veroorzaakt een groep jongeren aan het begin van de avond ongeregeldheden in Amersfoort. Op een gegeven moment zien de vier agenten ter plaatse de verdachte een steen gooien richting het politiebusje. Hij slaat vervolgens op de vlucht. Nadat de verdachte is aangehouden, verklaarde hij alleen maar te willen kijken naar wat er op straat gebeurde. De rechter gaat niet mee in deze verklaring. Door het gooien van een steen heeft de verdachte geweld gebruikt richting de politie, zeker in deze tijd een ernstig feit. Daarbij vindt de verdachte het blijkbaar interessant om de rellen te volgen, wat het risico op herhaling vergroot. De rechter veroordeelt de verdachte, die een blanco strafblad heeft, conform eis tot 2 maanden gevangenisstraf, waarvan 1 maand voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.   

Uitspraken