Celstraffen voor vrouwenhandel Zandpad

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Celstraffen voor vrouwenhandel Zandpad
Utrecht, 27 oktober 2017

Vier Bulgaarse mannen zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor mensenhandel aan het Zandpad in Utrecht in 2013. De verdachten kregen gevangenisstraffen variërend van 23 tot 64 maanden opgelegd.

Gedwongen prostitutie

De vrouwen moesten in de prostitutie werken. Het verdiende geld, of een gedeelte daarvan, moesten zij afstaan aan de verdachten. De mannen dwongen de vrouwen om vele dagen achter elkaar te werken. Dit ging zelfs zo ver dat ze gepusht werden om zoveel mogelijk uren op een dag te werken. De manier hoe de mannen tegen de slachtoffers spraken was commanderend, intimiderend, dreigend en beledigend. Zij bekommerden zich niet om het welzijn van de vrouwen en hebben een forse inbreuk gemaakt op hun vrijheid en waardigheid.

Celstraffen

Een 30-jarige hoofdverdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het uitbuiten van zes vrouwen. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 64 maanden. Een 32-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 53 maanden. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan het uitbuiten van drie vrouwen. Een 28-jarige man die een sturende rol had vanuit Duitsland is veroordeeld tot een celstraf van 43 maanden. De vierde verdachte, een 29-jarige man, krijgt een gevangenisstraf opgelegd van 23 maanden.

Strafmaat

De feiten zijn zo ernstig dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van lange duur passend en geboden is.  De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met de termijn waarin de zaken zijn afgehandeld. Ondanks de complexiteit en omvang van de zaak vindt de rechtbank dat de termijn waarbinnen de zaken afgehandeld hadden moeten zijn is overschreden. Daarnaast is er gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken.

Uitspraken

Meest gelezen berichten