Laden...

Colombianen veroordeeld voor heling gestolen telefoons Defqon

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Colombianen veroordeeld voor heling gestolen telefoons Defqon
Lelystad, 06 december 2019

Twee mannen uit Colombia zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor heling van in totaal 32 mobiele telefoons. De rechtbank legt hen beiden een gevangenisstraf van 8 maanden op. Tijdens dancefestival Deqfon.1 in Biddinghuizen zijn meerdere bezoekers bestolen van hun telefoon. De twee mannen werden op dat festival betrapt, zij hadden tientallen gestolen telefoons in hun bezit.

Speciale kleding

Meerdere mensen deden tijdens of na het festival, in juni van dit jaar, aangifte van diefstal van hun mobiele telefoon. Ook is een signalement van de vermoedelijke daders gegeven. Een beveiligingsmedewerker van het festival herkende de twee Colombianen als de vermoedelijke daders, waarna zij zijn gefouilleerd. De mannen droegen speciale kleding waar zij telefoons in konden verstoppen. Bij de 29-jarige man zijn 22 mobiele telefoons gevonden, bij de 23-jarige verdachte 10.

Geen bewijs voor diefstal telefoons

De twee mannen hebben er bij de politie en de rechtbank vooral het zwijgen toe gedaan. Het staat voor de rechtbank vast dat deze twee mannen wisten dat de telefoons die ze bij zich droegen gestolen waren. Naast deze twee werden ook nog vijf andere verdachten vervolgd. Volgens de officier van justitie hebben deze vijf zich schuldig gemaakt aan de diefstal van telefoons, waaronder zo’n 80 telefoons die  de politie in een tent op het festivalterrein had aangetroffen. Vanwege de zware verdenking die er lag is ook deze groep in hechtenis genomen. Uiteindelijk heeft de rechtbank beslist dat wat er tegen hen aan zware verdenking lag te weinig is om op grond daarvan te bewijzen dat zij de dieven zijn geweest. Daarom zijn die vijf verdachten vrijgesproken.

Rooftocht

De twee veroordeelde Colombianen zijn betrapt met geprepareerde kleding waar zij de telefoons in verborgen hielden. Volgens de rechtbank blijkt hieruit hun professionaliteit en criminele doelgerichtheid. De mannen waren op rooftocht in Nederland en hadden alleen maar oog voor het verdienen van geld door het willen verkopen van gestolen telefoons. De eigenaren van de telefoons hebben door de diefstallen niet alleen materiële schade geleden, maar door het gemis van hun telefoon ook overlast ervaren, tijdens en na het festival. De rechtbank vindt alleen een lange en onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. Naast vergelding wil de rechtbank dat van de op te leggen straf ook een preventieve werking uitgaat. Anderen moeten er van worden weerhouden om op festivals of feesten argeloze bezoekers te bestelen van hun telefoon en/of deze te helen.

Uitspraken