Laden...

Demonstraties voor restaurant Waku Waku terecht verplaatst naar het Jaarbeursplein

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Demonstraties voor restaurant Waku Waku terecht verplaatst naar het Jaarbeursplein
Utrecht, 01 oktober 2021

De burgemeester van Utrecht mocht demonstraties voor restaurant Waku Waku verplaatsen naar het Jaarbeursplein. Dat heeft de voorzieningenrechter vandaag bepaald in een spoedprocedure.

Symbool van protest

De burgemeester van Utrecht heeft vernomen dat een groep demonstranten afgelopen week en de komende dagen wil demonstreren voor het Utrechtse restaurant Waku Waku. De demonstranten willen op deze plek opkomen voor de restauranthouder van Waku Waku die geen QR-code wil controleren van zijn gasten. In de Wet openbare manifestaties (Wom) en de Algemeen Plaatselijke Verordening van Utrecht staat dat demonstraties vooraf aangekondigd moeten worden. De demonstranten hebben dat niet gedaan. De burgemeester vindt de locatie bij Waku Waku niet geschikt en heeft als alternatief het Jaarbeursplein aangewezen.

Standpunt van partijen

Volgens de burgemeester is de locatie op het Vredenburg een te drukke plek in het centrum van Utrecht. Demonstraties daar zorgen voor overlast voor het verkeer en veroorzaken mogelijk gevaarlijke situaties. Ook zouden nabijgelegen horecaondernemers hinder ondervinden en dat kan leiden tot wanordelijkheden. Daarnaast kunnen symbolen die de demonstranten gebruiken – zoals een Jodenster – sterke reacties oproepen bij anderen en bestaat de kans op een confrontatie waarbij politie-inzet noodzakelijk is. Verzoeker is het hier niet mee eens. Volgens hem is het de afgelopen dagen ook goed gegaan, ondanks het verbod. Daarbij wordt benadrukt dat de locatie voor de demonstranten van essentieel belang is.

Vrees voor wanordelijkheden en belang verkeersveiligheid

De voorzieningenrechter oordeelt dat de burgemeester de locatie voor restaurant Waku Waku ongeschikt heeft mogen vinden voor demonstraties, omdat die plek een te groot risico voor ongelukken oplevert. Verder heeft de burgemeester in redelijkheid kunnen vinden dat de overlast voor nabijgelegen ondernemers en hun bezoekers onaanvaardbaar is. De te verwachten hoeveelheid demonstranten – volgens hen zelf 500 mensen – op de te krappe locatie voor Waku Waku maakt ingrijpen van de politie lastig. Dat geldt ook voor mogelijk te verwachten problemen met anderen, bijvoorbeeld tegendemonstranten. Door de aanwezigheid van demonstranten, verkeersdeelnemers en uitgaanspubliek op deze locatie, is overzicht voor de politie moeilijk. Dat juist deze locatie zo belangrijk is voor de demonstranten staat vast, maar dat betekent niet dat zij zonder meer gebruik kunnen maken van de locatie voor restaurant Waku Waku.

Uitspraken