Laden...

Dierenwelzijnsorganisatie moet negatieve berichten over Pups voor Adoptie offline halen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Dierenwelzijnsorganisatie moet negatieve berichten over Pups voor Adoptie offline halen
Utrecht, 27 mei 2024

Stichting House of Animals moet online-berichten én een video op YouTube over Stichting Pups voor Adoptie verwijderen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist. In de berichten doet de dierenwelzijnsorganisatie negatieve uitlatingen over Pups voor Adoptie. De voorzieningenrechter oordeelt dat een deel van die uitlatingen onrechtmatig is en dat de berichten én video in deze vorm verwijderd moeten worden.

Pups voor Adoptie

Stichting Pups voor Adoptie haalt zwerfpups uit Italië en brengt ze onder bij mensen in Nederland en België die de dieren adopteren. Stichting House of Animals doet onderzoek naar de handel in honden en heeft berichten en een video gepubliceerd waarin negatieve uitlatingen worden gedaan over Pups voor Adoptie. Tijdens het onderzoek van House of Animals zou naar eigen zeggen ‘een ware beerput’ open zijn getrokken. Zo is te lezen in een bericht dat de stichting in maart van dit jaar op Facebook plaatste. Pups voor Adoptie stelt dat de geuite beschuldigingen onwaar zijn. De stichting leidt hierdoor (reputatie)schade en vroeg de voorzieningenrechter om verwijdering van deze publicaties.

Beschuldigingen

Volgens Pups voor Adoptie doet House of Animals meerdere onrechtmatige uitlatingen over de stichting. Zo zou de uitlating over ‘een ware beerput’ niet op feiten gebaseerd zijn. De voorzieningenrechter is het daarmee eens. Dat sprake is van een ware beerput wordt onvoldoende onderbouwd en is suggestief. Verder wordt gesteld dat het transport van de honden uit Italië tot 36 uur kan duren, maar volgens Pups voor Adoptie duur het maximaal 29 uur. Op zitting zei House of Animals hierover dat het best waar kan zijn dat het vervoer geen 36 uur duurt, maar dat het meer gaat om de manier waarop de pups tijdens het transport behandeld worden. Hiermee wordt dus erkend dat de uitlating over de duur van het transport niet klopt. Overigens zegt House of Animals ook foto’s te hebben ontvangen van honden die gewond zijn geraakt tijdens het transport, maar die foto’s zijn nooit getoond. Ook niet tijdens het kort geding. Aangezien er dus geen bewijs is, mag de stichting het ook niet zeggen. De uitlating dat Pups voor Adoptie mensen op alle mogelijke manieren misleidt, is volgens de voorzieningenrechter ook onrechtmatig. Het wordt niet verder uitgelegd waardoor het niet concreet, suggestief en dus onrechtmatig is.

Berichten en video verwijderen

Niet alle uitlatingen die Pups voor Adoptie ter discussie stelt worden ook daadwerkelijk door de voorzieningenrechter aangemerkt als onrechtmatig. Pups voor Adoptie heeft bij sommige uitlatingen onvoldoende aannemelijk gemaakt dat het niet klopt. Maar het staat vast dat House of Animals meerdere suggestieve en ongefundeerde uitlatingen over de stichting heeft gedaan. Deze publicaties moeten daarom in de huidige vorm verwijderd worden. Dit moet House of Animals binnen 24 uur van deze uitspraak doen. Als de stichting dat toch niet doet, moet een dwangsom van 2.500 euro per dag betaald worden.

Uitspraken