Laden...

Drie Roemenen vrijgesproken van deelname aan criminele organisatie, zaak van hoofdverdachten nog niet klaar voor vonnis

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Drie Roemenen vrijgesproken van deelname aan criminele organisatie, zaak van hoofdverdachten nog niet klaar voor vonnis
Utrecht, 04 april 2023

De rechtbank Midden-Nederland heeft drie mannen uit Roemenië vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie die zich bezig zou houden met mensenhandel, mensensmokkel en witwassen. In de zaken tegen de drie hoofdverdachten, die naast deelname aan de criminele organisatie ook verdacht worden van mensenhandel en mensensmokkel, doet de rechtbank nog geen uitspraak omdat een eerder onvindbare getuige is getraceerd. De zaken van die verdachten zijn aangehouden tot augustus.

Mensenhandel

Het Openbaar Ministerie heeft zes mannen vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie. Deze organisatie zou zich bezighouden met mensenhandel, mensensmokkel en witwassen. Drie leden van de organisatie (de hoofdverdachten) zouden volgens het Openbaar Ministerie zeker vier vrouwen van buitenlandse afkomst hier in Nederland seksueel hebben uitgebuit. De kwetsbare vrouwen werkten als prostituee en moesten (meer dan) de helft van hun inkomsten afstaan, aldus de officier van justitie. Drie jaar geleden deed de politie een inval in een pand in Utrecht nadat meldingen binnenkwamen van illegale prostitutie. De politie startte een onderzoek dat leidde tot de aanhouding van zes mannen. De zaken tegen deze verdachten is begin dit jaar inhoudelijk behandeld. Tegen de drie hoofdverdachten is een jarenlange onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist. De andere drie verdachten zouden volgens het Openbaar Ministerie moeten worden vrijgesproken.

Vrijspraak

De rechtbank deelt het standpunt van het Openbaar Ministerie dat de mannen van 57, 42 en 28 moeten worden vrijgesproken van de verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Uit het dossier blijkt namelijk niet dat deze mannen opzettelijk hebben deelgenomen aan de criminele organisatie. Een getuige in deze zaak was lange tijd onvindbaar, maar is recent toch getraceerd. Haar (mogelijke) verklaring heeft volgens de rechtbank geen gevolgen voor de zaken van de drie mannen die worden vrijgesproken. Dat kan mogelijk anders zijn in de zaken van de drie hoofdverdachten. De rechter-commissaris zal een (nieuwe) poging doen om deze getuige te horen. Dat betekent dat in de zaken van deze drie mannen geen uitspraak wordt gedaan. Die zaken worden aangehouden tot de zitting van 22 augustus.


Uitspraken