Laden...

FC Utrecht mag nieuw trainingscomplex bouwen, wel op eigen risico

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > FC Utrecht mag nieuw trainingscomplex bouwen, wel op eigen risico
Utrecht, 05 maart 2021

Voetbalclub FC Utrecht mag starten met de bouw van een tijdelijk gebouw en ballenvangers voor een nieuw trainingscomplex op sportpark Overvecht-Noord in Utrecht. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald.

FC Utrecht wil maandag beginnen met bouwen

De huidige capaciteit van het trainingscomplex van FC Utrecht is niet meer toereikend, daarom wil de club met het eerste elftal uitwijken naar de andere kant van de stad. De gemeente is eigenaar van het sportpark en maakt ieder jaar een verdeling voor het gebruik van de velden. De vergunning voor het nieuwe trainingscomplex is voor een periode van 10 jaar verleend en er mag ook een boom gekapt worden. Amateurclub EDO is het hier niet mee eens. Zij trainen en voetballen op sportpark Overvecht-Noord en zijn bang dat zij niet meer voldoende ruimte hebben en vrezen parkeerproblemen. EDO heeft de voorzieningenrechter gevraagd om FC Utrecht te verbieden om aanstaande maandag te starten met de bouw zolang hun bezwaarprocedure nog loopt.

EDO moet flexibeler zijn

EDO was tot nu toe de enige gebruiker van het sportpark met vier velden. De komst van FC Utrecht naar het sportpark betekent automatisch dat EDO minder mogelijkheden krijgt en de ruimte moet delen. Volgens de amateurclub krijgen zij het trainings- en wedstrijdrooster dan niet meer rond. Maar dit hebben ze niet concreet kunnen maken. Zij zullen zich wat flexibeler moeten opstellen, maar dat mag ook verwacht worden van een club die sportvelden van de gemeente gebruikt. De voorzieningenrechter gaat ervan uit dat EDO ook met de komst van FC Utrecht kan trainen én wedstrijden kan spelen. De groeiruimte die EDO op het sportpark had is geen blijvend recht. De gemeente mag de belangen van FC Utrecht daarom zwaarder laten wegen. Het is mogelijk om de nieuwbouw na tien jaar weer te verwijderen.

Huiswerk voor de gemeente

De komst van FC Utrecht naar Overvecht-Noord betekent dat er meer vraag zal zijn naar parkeerplaatsen bij het sportpark. Door de nieuwbouw verdwijnt een deel van de huidige parkeerplaatsen. FC Utrecht wil 45 extra parkeerplaatsen aanleggen, maar voor eigen gebruik en achter een hek. Het is niet exact duidelijk hoeveel parkeerplaatsen er verdwijnen en hoeveel openbare parkeerplaatsen erbij komen. Dat moet de gemeente inzichtelijker maken. Als er buiten het hek minder parkeerplaatsen terugkomen dan er nu zijn, dan moet inzichtelijk worden dat het nieuwe aantal voldoet. Dit moet de gemeente zorgvuldig onderbouwen. De bouw mag ondertussen door gaan, maar wel op eigen risico van FC Utrecht. De kans bestaat dat de gemeente in de bezwaarprocedure alsnog anders beslist of dat de rechtbank in een bodemprocedure tot een andere beslissing komt.

Uitspraken