Laden...

Foto's in boek 'Drugsbaron' moeten worden aangepast

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Foto's in boek 'Drugsbaron' moeten worden aangepast
Utrecht, 21 mei 2024

Enkele foto’s in het boek ‘Drugsbaron’ dat eerder dit jaar verscheen, moeten worden aangepast. Dat is de beslissing van de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland. De Belgische Staat startte een kort geding tegen de uitgever omdat in het boek foto’s staan van medewerkers van de Belgische Staat. Hun veiligheid zou hierdoor in gevaar zijn. Het boek mag nu nog alleen uitgegeven worden als de betreffende medewerkers onherkenbaar zijn.

Onrechtmatig

Op de foto’s in het boek zijn medewerkers te zien die werkzaam waren of nog zijn voor de Belgische Staat. Volgens de Belgische Staat lopen zij hierdoor gevaar en moet daarom verdere verspreiding van de foto’s voorkomen worden. De medewerkers zijn in het boek herkenbaar afgebeeld op de foto’s. Gelet op hun professionele achtergrond, oordeelt de voorzieningenrechter dat dit onrechtmatig is.

Beslissing

De beslissing van de voorzieningenrechter is dat de uitgever ervoor moet zorgen dat de medewerkers in het boek niet langer herkenbaar in beeld zijn. De uitgever is onder meer verplicht zich in te spannen om boeken die al bij de boekhandel liggen aan te passen, in die zin dat medewerkers op enkele foto’s onherkenbaar worden gemaakt. Daarnaast wordt het de uitgever met onmiddellijke ingang verboden om een nieuwe druk van het boek (digitaal of op welke andere wijze dan ook) uit te geven waarbij de medewerkers door foto’s of op een andere manier herkenbaar zijn.

Uitspraken