Laden...

Gevangenisstraf voor vader die dochter uit Soest aan gezag moeder onttrok

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Gevangenisstraf voor vader die dochter uit Soest aan gezag moeder onttrok
Utrecht, 19 december 2023

Een 47-jarige man uit Hilversum is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een celstraf van 16 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor het meenemen van zijn dochter zonder toestemming van de moeder. Ook mag hij vijf jaar lang geen contact met zijn dochter hebben. De man wilde het destijds 11-jarige meisje vanuit Soest meenemen naar Turkije.

Naar Turkije

Op 1 november 2022 wachtte de verdachte zijn dochter op, die op weg was naar haar hockeytraining. Het meisje stapte bij haar vader in de auto in nadat hij tegen haar had gezegd dat ze naar haar tante, even verderop, zouden gaan. Zij wist op dat moment niet dat zij naar Turkije zouden rijden. Op weg naar Turkije werd de man, nadat er internationaal naar het tweetal werd uitgekeken, aangehouden in Bulgarije. De verdachte verklaarde dat hij zijn dochter voor één week mee wilde nemen naar Turkije  om samen op ziekenbezoek te gaan bij een oom. De man gaf aan dat hij hiervoor ook toestemming had van de moeder van het meisje. De vader en de moeder van het meisje waren al langere tijd verwikkeld in een ruzie over de omgang van verdachte met zijn dochter. Op 14 oktober 2022, twee weken voor de onttrekking aan het gezag, werd besloten dat de man geen omgang meer mocht hebben met zijn dochter.

Geen toestemming

Hoewel de man verklaarde dat hij voor deze reis toestemming had van de moeder en dat zijn dochter blij was om mee te gaan, gaat de rechtbank niet in dit verhaal mee. Volgens de moeder heeft zij helemaal geen toestemming gegeven aan de man om hun dochter mee te nemen. Daarnaast wijzen de omstandigheden allemaal op een ongepland en gehaast vertrek vanuit Soest, aldus de rechtbank. Zo werd de dochter opgewacht op een rare plek, op de hoek van de straat, en was zij niet afgemeld voor school en hockey. Ook haar opa, die op dat moment op haar paste, wist niet van de reis af. De vader en dochter hadden geen kleding en toiletspullen mee om een week weg te blijven. Dit wijst er volgens de rechtbank op dat haar moeder niet wist van de reis, omdat er geen spullen voor haar waren ingepakt. Daarnaast duurt een retourreis Turkije per auto 64 uur, zonder pauze. Het is volgens de rechtbank dan ook onwaarschijnlijk dat de man en zijn dochter binnen een week terug zouden zijn in Nederland.

Gevangenisstraf en contactverbod

Volgens de rechtbank is wettig en overtuigend bewezen dat de man zich schuldig gemaakt aan het onttrekken van zijn dochter aan het gezag van haar moeder. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf van 16 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk en legt daarmee een minder hoge voorwaardelijke celstraf op dan geëist. De officier van justitie eiste twee weken geleden namelijk een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Daarnaast legt de rechtbank, gelijk aan de eis van de officier, een contact- en locatieverbod op aan de man. Hij mag de komende vijf jaar op geen enkele wijze contact hebben met zijn dochter.

Uitspraken